Wetenschappelijk bevestigd: zelfspot is goed voor jou

Sta jij bekend om je gevoel voor humor en durf je wel eens de spot met jezelf te drijven? Dan zal dit nieuwtje je als muziek in de oren klinken. Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen met een portie zelfspot gelukkiger en zelfzekerder zijn.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Enkele onderzoekers van de University of Granada vroegen zich af of mensen met een verschillend gevoel voor humor ook anders met emoties en frustraties omgaan. Om een antwoord te kunnen geven op die vraag, trommelden ze 1.068 Spanjaarden tussen de 18 en 65 jaar op voor een uitgebreide studie.

De meest opvallende ontdekking? Vaak wordt gezegd dat mensen zelfspot gebruiken om hun onzekerheden te maskeren, maar dat blijkt niet te kloppen. "We hebben gemerkt dat mensen die regelmatig met zichzelf lachen, ook hogere scores halen voor hun psychologisch welzijn. Ze zijn met andere woorden gelukkiger, zelfzekerder en vaker ook socialer", reageert één van de onderzoekers, Jorge Torres Marín.

Onderdrukte woede

Toch is er ook één minder rooskleurig puntje. Zo kan zelfspot ook een teken zijn van onderdrukte woede. "Op die manier is humor, ook al is het charmant bedoeld, een strategie om negatieve emoties te verstoppen."

Iets minder verrassend is dat mensen die er gemakkelijk in slagen om anderen te doen lachen, ook beter kunnen netwerken en veel vriendschappen hebben. De bevindingen werden gepubliceerd in het vakblad Personality and Individual Differences.