Wetenschappelijke 'zelfbruiner' kan huidkanker voorkomen
UV-stralen beschadigen de huid. Om dat tegen te gaan, produceert ons lichaam melanine, een natuurlijke vorm van bescherming tegen de zon. Diezelfde stof is ook verantwoordelijk voor een donkerdere teint.
Een team wetenschappers van het Amerikaanse Massachusetts General Hospital heeft een middel gevonden om de productie van melanine in gang te zetten, zonder dat daarvoor zonlicht nodig is. Proeven op muizen en huidstalen waren alvast positief.
"Onder de microscoop wordt duidelijk dat het echte melanine is. Het pigment wordt aangemaakt zonder dat daarvoor UV-licht nodig is", verduidelijkt onderzoeker David Fisher aan BBC News.
Op cosmetisch vlak is het middel natuurlijk interessant, maar daar malen de onderzoekers niet echt om. "Ons doel is om een nieuwe beschermingsstrategie te vinden tegen UV-licht en huidkanker. Donkere pigmenten worden gelinkt aan een lagere risico voor alle soorten huidkankers, dus ons middel zou een enorme impact kunnen hebben.
Zonnebrandcrème
Wanneer het middel op de markt verschijnt, zal het waarschijnlijk verwerkt worden in zonnecrème. Zo zijn gebruikers optimaal beschermd tegen de negatieve effecten van de zon én krijgen ze dat gewilde kleurtje.
De wetenschappers stellen zelfs dat hun middel het mogelijk zou maken voor roodharige mensen om te bruinen. Hetzelfde gen dat verantwoordelijk is voor hun unieke lokken, houdt de aanmaak van melanine ook tegen, maar de ontdekking zou heil kunnen brengen. De UV-bescherming betekent ook dat de veroudering van de huid geremd zou worden.
Het slechte nieuws is dat het nog even wachten zal zijn voordat het schijnbare wondermiddel beschikbaar is. Hoewel er tot nu toe geen problemen zijn gevonden, willen de onderzoekers zeker zijn dat het middel veilig is. Tot het zover is, blijft gewone zonnecrème smeren de boodschap.