Wetenschappers manipuleren kleurenpatroon van vlinders

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om het kleurenpatroon van vlinders te veranderen. Ze deden dat door aan het DNA van de insecten te sleutelen.
door
Maarten
Leestijd 1 min.

Het experiment werd uitgevoerd aan de Cornell University, waar wetenschappers de werking van genen bestuderen. Bij vlinders zijn ze erin geslaagd om twee genen te identifiëren die het kleurenpalet op de vleugels bepalen.

Een eerste gen, WntA genaamd, is verantwoordelijk voor het patroon op de vleugels, dat nadien wordt 'ingekleurd'. Welke kleuren daarbij gebruikt worden, wordt bepaald door een tweede gen, optix.

Zwarte vleugels 

De onderzoekers zijn erin geslaagd om beide genen uit te schakelen en zo het natuurlijke kleurenpalet van verschillende vlindersoorten te manipuleren. De vlinders in kwestie ontwikkelden geen felle kleuren, maar grijstinten en in sommige gevallen zelfs volledig zwarte vleugels.

Op termijn denken de wetenschappers dat ze het uiterlijk van vlinders volledig zullen kunnen ontwerpen en inkleuren. Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.