Wetenschappers ontdekken waarom vrouwen vaker migraine hebben

Wetenschappers hebben achterhaald waarom vrouwen vaker last hebben van migraine dan mannen. Volgens hen heeft het een hormonale oorzaak. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Onderzoekers van de University of Colorado School of Medicine hebben tien jaar lang 114 vrouwen met migraine en 223 vrouwen zonder migraine onderzocht. Alle proefpersonen moesten een dagboek bijhouden en dagelijks urinestalen afnemen.

Wat blijkt? Bij vrouwen met de extreme vorm van hoofdpijn zakt het oestrogeengehalte vlak voor de menstruatie sneller dan bij vrouwen zonder migraine. Volgens de wetenschappers kan dat een mogelijke trigger zijn. "Bij de meeste vrouwen kent migraine een hormonale oorzaak", besluiten de proffen in de studie, die gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. "Mannen hebben daarentegen nooit zo veel last van hormoonschommelingen als vrouwen en krijgen dus ook minder migraines in het algemeen."

Hartproblemen

Ook in het vakblad The BMJ verscheen recent een studie over vrouwen met migraine. Daarbij werden maar liefst 11.551 vrouwen 22 jaar lang gevolgd. De onderzoekers ontdekten dat vrouwen met de ziekte 50% meer risico lopen op hartproblemen en beroertes.

Foto R.V.