Wetenschappers zijn het eens: Big Rip is het einde van het universum

De Big Bang zorgde voor het begin van de wereld, en volgens nieuw onderzoek betekent de Big Rip het einde van ons universum. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Ooit komt er een einde aan het heelal, zoveel staat vast. Maar hoe we aan ons einde komen, blijft een raadsel. Al lijken enkele wetenschappers het antwoord te weten. Zo vonden enkele onderzoekers van de Vanderbilt University in Nashville nieuw bewijs voor de Big Rip theorie. In dit scenario dijt de ruimte tussen en binnen sterrenstelses zo snel uit dat de zwaartekracht de boel niet langer bij elkaar kan houden. Hierdoor worden sterrenstelsels, planeten en sterren uit elkaar getrokken. "Uiteindelijk zullen alle atomen verscheurd en verbrijzeld worden", zegt professor Marcelo Disconzini onheilspellend in The Guardian. "Het zou een dramatisch einde betekenen."

Deze theorie kwam voor het eerst ter sprake in 2003. Andere theorieën over het einde van het universum zijn de Big Crunch, waarbij sterrenstelsels naar elkaar toebewegen en de kosmos kleiner wordt, totdat alle zwarte gaten het heelal opslurpen. Volgens de Big Freeze zullen de melkwegstelses dan weer steeds verder van elkaar komen te liggen. Omdat het zo koud is, is leven niet meer mogelijk, zullen sterren uitdoven en zullen nieuwe sterren niet meer ontstaan.

Klinkt angstaanjagend allemaal, maar toch is er nog geen reden tot paniek. De kosmische doomsday is immers nog miljarden jaren verwijderd.