"Wie denkt dat luchtaanvallen crisis oplossen dwaalt"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De partijen Groen en Ecolo reageren verbaasd op de beslissing van de federale regering om F-16's in te zetten in Syrië. "We moeten IS inderdaad fel bestrijden, maar wie denkt dat luchtaanvallen deze crisis zullen oplossen dwaalt. De 40.000 bommen op Syrië en Irak sinds 2014 hebben IS nog niet op de knieën gekregen", zo stelt Groen-kamerlid Wouter De Vriendt. "Alleen militair ingrijpen is wat de internationale gemeenschap al meer dan tien jaar doet en het heeft de regio niet stabieler gemaakt, en ons land niet veiliger", beklemtoont de politicus.

De Vriendt pleit ervoor in te zetten op politieke en humanitaire ondersteuning. "Vrede, economisch herstel, politieke stabiliteit: dat moet de inzet van België zijn en dat doe je niet door een eenzijdig militair ingrijpen", zo klinkt het. "België kan voortrekker zijn van de bescherming van de Syrische bevolking, door het creëren van humanitaire corridors op het terrein, en het organiseren van voedseldroppings".

Ook de "eenzijdige manier" manier waarop de regering besliste om F-16's in te zetten in Syrië noemt De Vriendt "ondermaats". "Men beslist om te gaan bombarderen zonder VN-mandaat en zonder parlementair debat. Het is nog steeds het parlement dat de definitieve beslissing neemt."

Tot slot wijst De Vriendt ook op de link tussen het Syrische conflict en de vluchtelingencrisis. "Het is deze oorlog die de vluchtelingencrisis op gang heeft gebracht. Enkel door perspectief te bieden in het land van herkomst kunnen we naar een duurzame oplossing gaan. En dat perspectief creëer je niet met bombardementen".

bron: Belga