Wijnliefhebbers opgelet: er dreigt een wijntekort

Na het koffietekort, krijgen we opnieuw slecht nieuws te verwerken. Volgens Jean-Marie Aurand, hoofd van de Organisation Internationale de la Vigne et du Vin (OIV), stevenen we af op een wereldwijde wijnschaarste. In een gesprek met de Amerikaanse nieuwszender CNN trekt hij aan de alarmbel. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

De wijnexpert voorspelt dat er dit jaar zo'n 259,5 miljoen hectoliter wijn geproduceerd zal worden. Dat is maar liefst 5% minder dan in 2015. Die daling lijkt misschien klein, maar valt niet te onderschatten. Denk maar aan alle wijntjes die je 's avonds in de zetel, of op café of in een restaurant opslurpt.

De opwarming van de aarde zou de grote boosdoener zijn. De opwarming van het zeewater, de droogte en weerfenomenen zoals El Niño tasten de wijngaarden aan. Vooral gebieden in Zuid-Amerika worden hard getroffen. Volgens Aurand zal er dit jaar 35% minder Argentijnse wijn op de markt komen, 21% minder Chileense wijn en 50% minder Braziliaanse wijn.

News

meer News

Spotlight

Zeven op de tien Vlamingen vinden het moeilijk motorrijders tijdig op te merken

Zeven op de tien Vlaamse autobestuurders vinden het moeilijk om motorrijders op de weg tijdig op te merken. Omdat het voorjaar voor veel motorrijders het moment is om zich weer op de baan te begeven, roepen de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) automobilisten in een nieuwe campagne op om te «kijken kijken» en zo elke motorrijder te zien.

meer Spotlight