Wist je dat spuitwater je dikker maakt?

Verkies jij bruiswater boven plat water? Dan zal dit je verbazen. Onderzoekers van de Birzeit universiteit in Palestina zijn erachter gekomen dat spuitwater het hongergevoel aanwakkert. Hierdoor kan je dikker worden.
door
yannick.lequime
Leestijd 1 min.

De wetenschappers stellen dat het koolzuurgas in het drankje de aanmaak van het hongerhormoon ghreline stimuleert. Hierdoor eet je meer en voel je je tegelijkertijd minder verzadigd. Ook andere koolzuurhoudende dranken, zoals frisdrank, stimuleren de aanmaak van dat hormoon. Maar niet iedereen is het daar mee eens.

Een korrel zout

Eerst werden experimenten gedaan met ratten, en daaruit bleek dat de dieren die bruisende dranken dronken tot 20% meer aten. Daarna werden er testen gedaan met mensen en daaruit kon men afleiden dat zij die bruiswater bij het ontbijt dronken tot zes keer meer ghreline in hun lijf hadden dan wie plat water dronk.

Maar het kleinschalige onderzoek moet met een korrel zout genomen worden. "Er is geen hard wetenschappelijk bewijs dat koolzuurgas in drankjes het hongergevoel versterkt, laat staan tot obesitas leidt. Dit is een slecht staaltje wetenschap", aldus Gavin Partington, hoofd van de British Soft Drinks Association, in de Britse tabloid The Daily Mail.