Zeker 84 doden nadat vrachtwagen inrijdt op feestvierders in Nice

Tijdens een viering van de Franse nationale feestdag is een vrachtwagen donderdagavond ingereden op feestvierders op de Promenade des Anglais in Nice. Daarbij zijn al zeker 84 doden gevallen gevallen. De autoriteiten spreken van een aanslag.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

De vrachtwagen die donderdagavond inreed op de menigte in Nice aan het einde van het vuurwerk ter gelegenheid van de Franse Nationale feestdag, heeft volgens de laatste berichten al zeker 84 dodelijke slachtoffers gemaakt. Een achttiental mensen verkeren nog in zeer kritieke toestand. President Hollande heeft het crisiscentrum in Parijs vervoegd, terwijl minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is afgezakt naar Nice.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bevestigd dat de dader geneutraliseerd is. Hij zou alleen gehandeld hebben. Christian Estrosi, de voorzitter van de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur, heeft aan BFM TV verklaard dat de vrachtwagen volgeladen was met granaten en wapens. Estrosi wist ook te zeggen dat de vrachtwagenbestuurder tijdens de aanslag op omstaanders schoot met een vuurwapen. De antiterreurcel van het parket in Parijs zal de zaak onderzoeken.

In de vrachtwagen heeft de politie identiteitspapieren van een Frans-Tunesische man, Mohammed Bhoulel. De man is in 1985 in Nice geboren, heeft een Frans en Tunesisch paspoort en stond bekend bij de politie wegens wapengebruik. De politie had geen enkele aanwijzing om te geloven dat de man geradicaliseerd was of banden had met terrorisme.

Het 'plan blanc' voor de hulpdiensten werd afgekondigd. Het aantal beschikbare bedden in ziekenhuizen wordt daarbij zo goed mogelijk verdeeld onder de slachtoffers. Daarnaast moeten alle niet dringende operaties uitgesteld worden en moeten de operatiekwartieren worden vrijgemaakt. Onder de hashtag #PortesOuvertesNice bieden inwoners van de kuststad bovendien een slaapplaats aan mensen die door de gebeurtenissen niet meer thuis geraken.

Didier Reynders, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, kon vannacht nog geen duidelijkheid scheppen over eventuele Belgische slachtoffers. Onze diensten in België en Frankrijk staan wel in contact met de Franse autoriteiten. Facebook heeft de 'Safety Check' geactiveerd. Daarmee kunnen personen in het gebied aan personen in hun netwerk laten weten dat ze in veiligheid zijn.

Foto AFP / V. Hache

Infografiek Metro