Zeldzame albino panda gespot in China

In een natuurreservaat in China is er een uitzonderlijk dier opgedoken. Er werd een panda waargenomen die volledig wit is, zonder de kenmerkende zwarte vlekken. Omdat de beerachtige ook rode ogen heeft, gaan wetenschappers ervan uit dat het om een albino gaat. 
door
Karsten
Leestijd 1 min.

De beelden van het opmerkelijke dier werden gemaakt door een infraroodcamera in het Wolong National Natuurreservaat in Sichuan, een provincie in het zuidwesten van China. "Afgaande op de beelden is het een albino panda van een à twee jaar oud", zegt Li Sheng, een onderzoeker van de Universiteit van Peking gespecialiseerd in beren aan Chinese media.

De reuzenpanda is volledig wit en heeft rode ogen. "Het exemplaar zag er sterk uit en zijn stappen waren stevig. Dat toont aan dat de genetische mutatie zijn leven niet echt beïnvloedt", aldus Li. Het geslacht van het zeldzame dier konden onderzoekers niet afleiden uit de beschikbare gegevens.

Een doorsnee reuzenpanda (Foto Unsplash)

Melanine

Bij albinisme ontbreekt geheel of gedeeltelijk het pigment melanine in het haar of de huid.  Het gaat om een recessief gen. Enkel wanneer beide panda-ouders het gen dragen, kan de baby albinokenmerken vertonen. Eerder werden er ook al enkele zeldzame bruine reuzenpanda's gevonden in de bergen van Qinling in China. Daar was volgens sommige onderzoekers ook sprake van genmutatie.