Zeldzame bes doodt kankertumoren

door
Roald
Leestijd 1 min.

Artsen in Australië hebben een inheemse bes ontdekt die kanker kan genezen. De bes is alleen te vinden op blushwood planten in het noorden van Queensland, maar zal snel over de hele wereld geëxporteerd worden na een aantal verbazingwekkende testresultaten.

"We hebben de bes getest op 300 dieren zoals honden, katten en paarden die tumoren in het hoofd of de nek hadden. Driekwart van de tumoren verdween en kwam niet meer terug," vertelt Dr. Glen Boyle van het QIMR Berghofer Instituut.

Dr. Boyle creëerde het medicijn EBC-46 op basis van de bessen. "De verbinding doodt de tumorcellen, snijdt de bloedtoevoer naar de tumoren af en activeert het immuunsysteem van het lichaam. De tumoren waren na enkele dagen verdwenen terwijl dat normaal weken duurt." Ondertussen kregen de artsen goedkeuring om hun geneesmiddel te testen op mensen.

"Het geneesmiddel kan vooral interessant zijn voor oudere mensen die geen chemotherapie meer kunnen verdragen," besluit Boyle.

 

News

meer News

Spotlight

Zeven op de tien Vlamingen vinden het moeilijk motorrijders tijdig op te merken

Zeven op de tien Vlaamse autobestuurders vinden het moeilijk om motorrijders op de weg tijdig op te merken. Omdat het voorjaar voor veel motorrijders het moment is om zich weer op de baan te begeven, roepen de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) automobilisten in een nieuwe campagne op om te «kijken kijken» en zo elke motorrijder te zien.

meer Spotlight