Zeven goede redenen om elke dag seks te hebben

Als je gezond wilt blijven, moet je gevarieerd eten, voldoende slapen en op tijd en stond bewegen. Maar er is nog een veel leukere manier om aan je gezondheid te werken. Zeven redenen waarom seks zo goed is. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

1. Pijnstiller

Volgens een onderzoek dat gepubliceerd is in het Bulletin of Experimental Biology and Medicine, produceert je lichaam tijdens de seks oxytocine en endorfine, twee stoffen die pijn onderdrukken en je een fijn gevoel geven. De volgende keer als je een migraine-aanval of zeurende hoofdpijn hebt, kan je dus geen smoes meer gebruiken en duik je beter met iemand de koffer in.

2. Een betere weerstand tegen ziektes

Regelmatig vrijen verhoogt de immuniteit bij mannen en vrouwen. Zo blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in het Psychology Report dat mensen die minstens één of twee keer per week seks hebben, meer immunoglobuline A te hebben in hun lichaam. Deze antilichamen zorgen ervoor dat je beter bestand bent tegen infecties en allerlei kwaaltjes.

3. Minder stress

Het mag duidelijk zijn dat een stoeibeurt ontspannend werkt. Dat komt omdat je hersenen gelukshormonen zoals endorfine en dopamine produceren. Je ontspant helemaal, waardoor je achteraf ook beter opgewassen bent tegen nieuwe stress. Uit een recente studie bleek dat zowel mannen als vrouwen die regelmatig seks hebben, beter opgewassen zijn tegen stressvolle situaties dan mensen die amper of geen actie beleven in bed. De bevindingen van de studie werden neergeschreven in Biological Psychology.

4. Goed voor je hart

Heel wat mensen denken dat seks op hogere leeftijd een hartaanval kan veroorzaken, maar dit kan gelukkig naar het rijk der fabelen verwezen worden. Onderzoekers van de New England Research Institute in Massachusetts vonden dat mannen die twee vrijpartijen in de week hadden een beduidend lager risico hadden op een hartaanval dan mannen die 'maar' een keer per maand seks hadden.

5. Slimmer

Een van de meest opmerkelijke voordelen van regelmatig vrijen is dat het je slimmer zou maken. Het klinkt als een excuus om iemand te verleiden, maar volgens wetenschappers van de Universiteit van Maryland in de Verenigde Staten klopt het als een bus. Zij zagen dat de hoeveelheid neuronen in een bepaald deel van de hersenen toenemen als je regelmatig seks hebt. Dit hersengebied noemen we de Hippocampus en is verantwoordelijk voor  het geheugen op langere termijn. Enige nadeel is wel dat het onderzoek enkel gedaan is met muizen.

6. Jonger

Regelmatig vrijen zorgt voor een jonger uiterlijk, althans toch volgens David Weeks. Het voormalig hoofd psychologie van het Royan Edinburgh Ziekenhuis beweert dat vrouwen en mannen op leeftijd met een actief seksleven vijf tot zeven jaar jonger lijken dan hun leeftijdsgenoten. Uit zijn onderzoek bij 3.500 personen tussen de 18 en 102 jaar blijkt immers dat een vrijpartij de aanmaak van groeihormonen bevordert. Die zorgen ervoor dat de huid elastisch blijft en werken zo als een natuurlijke rimpelremmer.

7. Een langer genieten en leven

Vaak en veel de liefde bedrijven is nodig als je de zin en het libido niet wilt verliezen. Zo blijkt uit onderzoek dat mannen die het weinig deden, sneller erectieproblemen ontwikkelen. Oudere vrouwen ontwikkelen ook minder oestrogeen, het hormoon dat belangrijk is voor een bevredigend seksleven. Wat belangrijker is, volgens verschillende studies is er ook een verband tussen de levensverwachting en seks. Zo zouden mannen en vrouwen die minstens twee keer in de week genieten van een orgasme, gemiddeld twee tot acht jaar langer leven.