Zeven op de tien weggebruikers vinden motor goed alternatief voor auto

Zeven bestuurders op tien zien in de motor een goed alternatief voor de wagen. Mobiliteitsorganisatie Touring wil dat werkgevers de motor voor woon-werkverkeer meer stimuleren.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

Nu het op de Belgische snelwegen elke ochtend en avond bumperkleven is, wordt er naarstig gezocht naar een oplossing voor die files. Zo zouden heel wat pendelaars bereid zijn om hun wagen thuis te laten en met de motor naar het werk te gaan.

Uit cijfers van Touring blijkt dat 69% van de weggebruikers in de tweewieler een alternatief ziet voor de auto. Een goede zaak volgens de mobiliteitsorganisatie, "want elke motor meer in het verkeer is een auto minder in de file". Toch is 64% van de respondenten ook van mening dat motorrijders te snel rijden.

Verplichte beschermkledij

Motorrijden is ook niet altijd zonder risico. Zo blijken motorongevallen drie keer dodelijker dan ongevallen met auto's of fietsers. Zo'n 96% is voorstander van verplichte beschermkledij voor motards. Daarnaast zijn bijna zes op de tien ondervraagden te vinden voor permanente vorming voor motorrijders, terwijl slechts 30% van de motoreigenaars daar zelf voorstander van is.

Om het motorrijden verder te stimuleren, roept Touring de werkgevers op om open te staan voor het gebruik van de motor voor woon-werkverplaatsingen en stimuli aan te bieden. Bovendien gaat 60% van de respondenten akkoord met motards die door de file rijden en zou meer dan de helft willen dat de busstrook ook opengesteld wordt voor motoren.