Zeven op de tien werknemers willen flexibel loonpakket

Ruim 70% van de Belgische werknemers wil hun loonpakket flexibel kunnen samenstellen. Dat blijkt uit een rondvraag van HR-specialist Securex bij 1.522 Belgen.
door
Belga
Leestijd 1 min.

Met het zogenoemde cafetariaplan kan een werknemer zijn loon- en arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen op basis van zijn eigen behoeftes. Ongeveer 17% heeft die mogelijkheid al, maar volgens Securex voelen heel wat andere werknemers ook wel iets voor een flexibel loonpakket.

Zo'n 41% wil extralegaal verlof inruilen, 39% vindt het niet erg om zijn bonus op te geven en 41% wil meer keuzemogelijkheden rond zijn bedrijfswagen. “Opmerkelijk is dat eerder mannen dan vrouwen vragende partij zijn voor een flexibel loonpakket”, vertelt Hermina Van Coillie, HR Research Expert bij Securex. “Bijna de helft van de mannen wil zijn bonus liever inruilen voor andere verloningselementen, terwijl amper één op de drie vrouwen dit wenst.”

Jonge werknemers

Uit de Securex-studie blijkt dat een kwart van de werknemers onder de 30 jaar zijn loonpakket zelf mag samenstellen, maar dat dit bij 50-plussers daalt tot 12%. “Jonge werknemers kunnen vaker vanaf een wit blad vertrekken bij de samenstelling van hun loonpakket, terwijl dit bij oudere werknemers toch heel wat moeilijker ligt”, verklaart Iris Tolpe, Director Legal bij Securex. Ambtenaren krijgen die mogelijkheid evenveel aangeboden als werknemers in de privésector. Toch staan het huidige wettelijk kader en de bestaande afspraken tussen werkgevers en -nemers volgens Tolpe meer flexibiliteit in de weg.