Zeven tips om je huwelijk spannend te houden, zelfs na 30 jaar en 19 kinderen

door
Kevin
Leestijd 3 min.

Jim Bob en Michelle Duggar en hun negentien kinderen zijn in de VS bekend van hun reality show '19 Kids and Counting'. In deze show zien we hoe dit koppel nog altijd geniet van hun huwelijk en elkaar nog altijd dolgraag zien, zelfs al hebben ze negentien kinderen en zijn ze al dertig jaar getrouwd. Hoe doe ze het? Met deze zeven tips ontrafelen ze het mysterie voor een succesvol huwelijk.

1. Zeg ja tegen sex, zelfs als je moe bent. Michelle kreeg het advies van een vriendin voor ze trouwden in 1984. "Ze zei: 'In je huwelijk zal je soms uitgeput zijn. Je man komt thuis na een lange dag werk, je hebt juist de baby naar bed gebracht en dan verlangt je man naar wat tijd met jou. Wees beschikbaar. Iedereen kan zijn lunch maken maar alleen jij kan hem voorzien in zijn fysieke liefdesbehoefte. Je moet altijd beschikbaar zijn als hij daar nood aan heeft.' Haar advies heeft geholpen", zegt Michelle, "Het heeft ons huwelijk gered".  "Het is alsof we elke dag net getrouwd zijn", voegt Jim Bob enthousiast toe.

2. Maar overdrijf niet. De Duggars zijn elkaar niet constant aan het beminnen. Als Michelle haar regels heeft of na de geboorte van een kind (80 dagen na een meisje, 40 dagen na een jongen) onthouden de Duggars zich van het liefdesspel. Het lijkt alvast te werken voor Michelle: "Als je er op zeven dagen op moet wachten, kijk je er natuurlijk nog meer naar uit."

3. Behandel je vrouw als een koningin. "Het belangrijkste voor een goed huwelijk is dat je je vrouw koestert en haar altijd behandelt als een koningin", zegt Jim Bob. Jim Bob draagt zijn vrouw duidelijk op handen, maar dat doet zij ook voor hem.

4. De stille, sterke man is overroepen. "Jim Bob deelt zijn zorgen, angsten en dromen met mij", legt Michelle uit. "Veel mannen doen dat niet, maar in de Bijbel staat dat bescheidenheid voor eer komt. Als hij zich bescheiden kan opstellen voor God en mij, dan voel ik me veel dichter bij hem."

5. Perfectionisme ruïneert relaties.  Op het werk moeten we op details letten en wordt er perfectie van ons gevraagd. Maar Jim Bob heeft geleerd dat hij die mentaliteit best op het werk laat. Verwacht geen perfectie van elkaar. Het uitblijven van complimentjes is dodelijk voor een relatie.

6. Maak tijd voor jullie tweetjes. Elke zaterdag gaan Jim Bob en Michelle met z'n tweetjes uit, zonder de kinderen. Uiteindelijk gaan de gesprekken vaak over de kinderen, maar het is belangrijk dat je een beetje tijd voor jezelf kunt hebben, om rustig te praten zonder gestoord te worden. Meestal gaan Michelle en Jim Bob naar Michelle haar favoriete ijssalon. "Het is elke keer een speciaal moment", zegt Jim Bob.

7. Stop nooit met leren. Na dertig jaar huwelijk en negentien kinderen zijn Jim Bob en Michelle nog altijd geïnteresseerd in het relatieadvies van anderen. Laatst ontmoette ze een Amish koppel dat vijftig jaar getrouwd was. Hun geheim? De zinnetjes 'ik had ongelijk' en 'kun je het me vergeven'.

News

meer News

Spotlight

Lichaamsdelen vermiste Nederlandse gevonden in Brazilië

In de baai van Guanabara bij de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn lichaamsdelen gevonden van de Nederlandse Britt Blom (36). Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt berichtgeving daarover van Braziliaanse media. Blom verdween in december vorig jaar op weg naar een feest, waar ze nooit aankwam. Wanneer de resten zijn gevonden, is niet duidelijk.

meer Spotlight