Zo koel je je bier pijlsnel af

Nu de thermometer stilaan een burn-out krijgt, smaakt een frisse pint extra goed. Maar hoe krijg je bier snel koud in deze hitte? Wel, een diepvriezer, een handdoek en wat zout doen wonderen, zo blijkt.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

De zon brandt, het zweet baant zich langs je rug een weg naar beneden en je tong lijkt op een woestijn. Waar je het meest naar snakt is een frisse pint, maar al het bier staat nog in de berging en is dus veel te warm. Hoe krijg je dat zo snel mogelijk koud? Met deze tips giet je binnen zeven minuten ijskoud bier binnen.

De klassieke methodes

De meest voor de hand liggende manieren om drank koud te krijgen is de flessen in de diepvries te leggen of in een emmer met ijsblokken te zetten. Bij de eerste optie is het de koude lucht die het bier afkoelt, in de emmer doet het contact tussen de ijsblokken en de flesje het werk. Beide methodes werken allebei uitstekend, maar vragen wel wat tijd. Zo heb je gemiddeld 35 à 40 minuten nodig om je pint af te koelen.

Een grotere contactoppervlakte

Kan je niet zo lang wachten om dat koud gerstenat, vergroot dat de contactoppervlakte tussen het bier en de koude elementen. In de emmer lukt dat door de flesjes helemaal onder te duwen. Liggen je pinten in de diepvries, wikkel ze eerst in een natte handdoek. Die doek zal snel afkoelen en vergroot zo opnieuw de contactoppervlakte tussen de vloeistof en het koude element.

Hier komt het zout

Maar het beste middel om bier snel af te koelen vind je verrassend genoeg bij de specerijen. Zout is het geheime wapen van elke bierkoeler. Voeg je de witte korrels toe aan een emmer ijswater, dan zal de temperatuur van het water dalen. Het zout zorgt ervoor dat het water pas op een lagere temperatuur bevriest. Een koudere emmer betekent sneller een fris pintje.

De ultieme koeltechniek bestaat dus uit een emmer met ijsblokken en zout, maar vraagt ook een beetje fysieke inspanning. Zo helpt het om te roeren in de emmer. Zo crëer je beweging in het water en blijft het koudste water altijd rond de flessen drijven.