Zo overleef je de feestdagen zonder familievetes

Op Kerst staat de feesttafel niet alleen synoniem voor de bekende food coma, maar ook voor potentieel drama. Met deze tips overleef je het feestmaal.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Neem vorige Kerst onder de loep

Iedereen heeft het al weleens meegemaakt: wat een magisch moment had moeten zijn, gaat om een of andere reden compleet de mist in. Of omgekeerd, bepaalde handelingen, woorden of trucjes maakten de avond tot een regelrecht succes. Overloop nog eens de vorige edities van Kerst en houd dit jaar alleen de beste ingrediënten over, aangevuld met nieuwe activiteiten.

Anticipeer op kritiek en opmerkingen

Om te vermijden dat de temperatuur aan tafel oploopt bij de minste opmerking, is het handig op voorhand een paar saves klaar te hebben voor de eeuwige discussies van de vorige jaren. Humor is een tactvol wapen om een scenario van ‘appeltjes schillen' te voorkomen. Is de kritiek er echt over? Praat het dan op een ander

moment uit.

Een doordacht tafelplan

Om slippertjes of excessen te vermijden, is het belangrijk dat de energieën aan tafel in balans zijn. Zet geen twee ‘heethoofden' samen, ook al zijn het besties. Idem voor twee Willem de Zwijgers. En zet zeker verschillende generaties door elkaar. "En let op met kersverse mama's, want het gesprek riskeert de hele avond over papflesjes, griep en de crèche te gaan", zegt gedragstherapeute Noëlla Jarrousse.

Houd rekening met ieders smaak

Er zijn er die op dieet zijn, sommigen hebben een voedselallergie, anderen zijn vegetariër of drinken geen alcohol… Zorg er dus voor dat iedereen plezier beleeft aan het feest. Vraag op voorhand een lijstje met de lievelingsgerechten van elke gast, zodat je rekening kan houden met ieders voorkeur. Of nog beter: laat iedereen zijn eigen gerecht meebrengen en maak er een feestelijk

buffet van.

Relax!

Om wat druk van de ketel te halen, kan je een strategie uitstippelen om die gevreesde discussies of de stress van geen goede gastheer/vrouw te zijn, wat te relativeren. Met wat ademhalingsoefeningen en een paar visualisatiesessies kan je makkelijk afstand nemen van al die rampscenario's. Don't worry, be zen!