Zo reageer je best op een slecht kerstcadeautje

Een onverwachts (lees: slecht) kerstcadeautje krijgen, is een ongemakkelijk moment, waarbij je op verschillende manieren kan reageren. Al wijzen experts erop dat eerlijkheid hier niet het langst duurt. 
door
tanne.somers
Leestijd 1 min.

Volgens Dimitri Mortelmans, hoogleraar aan de Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen, vormen geschenken "het cement van sociale relaties". "Je moet het begrip ‘cadeaus' dan wel ruim zien. Het gaat dus ook over een duimpje op Facebook of een drankje als traktatie", vertelt hij aan nieuwssite nu.nl.

Doen alsof

"Als je een cadeau krijgt, ben je eigenlijk verplicht om iets terug te geven", zo gaat hij verder. Het gaat dus over geven en ontvangen. Volgens Mortelmans worden relaties zelfs hechter dankzij cadeaus. Net daarom is het geen goed idee om te tonen dat je niet blij bent met een pakje. Voor de gever voelt dit aan als een sociale afwijzing, wat "de relatie schaadt".

Wat moet je dan wel doen? "Doe alsof je het presentje leuk vindt", zo klinkt de gouden raad van Mortelmans. "Als je na nieuwjaar de cijfers leest over het aantal cadeaus dat aangeboden wordt op online marktplaatsen, dan weet je dat er heel veel mensen doen alsof op Kerstmis."