Zo vaak moet je je jeans wassen

Toegegeven, de keren dat we het afgelopen jaar een jeans aantrokken, waren op één hand te tellen. Als je de hele dag van thuis uit werkt, zit een joggingbroek (of een pyjama) nu eenmaal een stuk comfortabeler. Maar ooit komt er een tijd waarin nette kleren weer de norm worden en daar kunnen we ons nooit vroeg genoeg op voorbereiden. Wat jeans betreft, geldt er eigenlijk maar één regel: houd hem ver weg van de wastrommel!
door
Janne
Leestijd 2 min.

Wanneer we opnieuw ‘normale' kleding zullen dragen, moeten we ook onze wasmachine uit zijn winterslaap halen. Tegenwoordig wast dat ding niet meer dan een paar maskers, onderbroeken en T-shirts, maar daar komt met de vaccinatiecampagne zonder twijfel verandering in. Helaas is al dat wassen niet bepaald voordelig voor het milieu, noch voor je kleding zelf. Hoe meer je wast, hoe sneller je kledingstukken zullen verslijten.

Verwijder vlekken met tandenborstel

Volgens Chip Bergh, de CEO van het wereldwijd beroemde jeansmerk Levi's, zijn al die wasjes nergens voor nodig. Sterker nog, de Amerikaan beweert dat je je jeansbroek zelfs nooit moet wassen. Oppervlakkige vlekken haal je eruit met een sponsje of een oude tandenborstel, geurtjes verdwijnen dan weer als je je broek even laat luchten in de wind. De kans is groot dat je nu vol walging verder leest, maar dat is onterecht. Uit studies is namelijk al gebleken dat een jeans die vijftien maanden elke dag gedragen werd zonder te wassen niet meer bacteriën bevat dan een exemplaar dat vijftien dagen niet werd gewassen. Het vuil stapelt zich met andere woorden dus niet op. Misschien vind je het zelf wat vergaand om je jeansbroek nooit meer in de wasmachine te gooien, maar je kan hem dus zonder problemen verschillende keren aan zonder wassen. Beter voor je portefeuille, voor je jeans én voor de planeet.unsplash jeans