Zo wens je je geliefde vandaag een gelukkige Chinese Valentijn

Hou je ervan je geliefde eens lekker heel de dag te verwennen, of juist zelf verwend te worden, maar baal je dat er maar één Valentijn per jaar is? Dan hebben we goed nieuws. Vandaag is óók Valentijn! Het is namelijk Qixi, het Chinese feest van de liefde. Bel snel je liefje op en wens hem of haar een zéér gelukkige Qixi! (Spreek uit als Tsjisji)
door
Jelle
Leestijd 1 min.

Qixi wordt elk jaar op de zevende dag van de zevende maand van de Chinese kalender gevierd. Op die dag kopen koppels bloemen en geschenkjes voor elkaar en gaan ze naar de tempel om offerandes te brengen voor een voorspoedig liefdesleven. Een erg populair geschenk zijn tegenwoordig echte gouden rozen, zoals je hieronder ziet. Daarvoor mag je wel heel wat yuans op tafel leggen.

Voor anderen is Qixi de ideale dag om in traditionele kledij in het huwelijk te treden samen met tientallen andere gelukkige koppels.

Blijkbaar weten ook panda's de Chinese Valentijn wel te appreciëren.

Het feest gaat terug op de oeroude legende van Zhinu en Niulang, een verliefde herder en weefster die gescheiden waren door een wilde rivier en elkaar slechts één keer per jaar konden zien in het midden van de brug over de rivier.

Qixi Jié Kuài Lè! (Gelukkig Qixi-festival!)

Omslagfoto: Pixabay