Zoektocht Jürgen Conings: «Geen signalen dat dreiging verdwenen is»

"Het duurt lang, ik denk dat we met zijn allen hadden gehoopt dat we sneller duidelijkheid zouden krijgen in dit dossier.» Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) gezegd in De Zevende Dag op Eén over de voortvluchtige militair Jürgen Conings. «We hebben geen signalen dat de dreiging volledig verdwenen is», vervolgde de minister.

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

"Er is geen reden om te panikeren. Alle signalen die we krijgen worden geanalyseerd en men gaat op basis daarvan bepaalde veiligheidsmaatregelen nemen», zei de minister. «De dreigingen die hij heeft geuit zijn niet min, ze waren zeer gewelddadig en hij had daar ook een aantal voorbereidingen voor genomen.»

Facebookgroep

In de uitzending kwamen ook vier partijvoorzitters aan het woord over de steungroep die op Facebook werd opgericht voor Conings. De groep werd intussen verwijderd door het sociaal medium zelf.

«Die 55.000 mensen zet ik niet weg als extreemrechts, daar zitten veel mensen bij die hebben afgehaakt in onze samenleving», zei Meyrem Almaci van Groen. Joachim Coens was het daarmee eens. «Ik denk dat veel mensen die daar actief zijn, niet de poging tot geweld steunen», aldus de CD&V-voorzitter. «Ik denk dat er een gevoel van onvrede is, mensen zijn machteloos in de samenleving en willen dat uiten.»

Tom Van Grieken van Vlaams Belang en Bart De Wever van N-VA vonden het onaanvaardbaar dat Facebook de steungroep heeft verwijderd. «Om een hele groep te verwijderen, moet je ervan uitgaan dat die 50.000 mensen allemaal die moordpoging goedkeuren», zei Van Grieken. «Het is onaanvaardbaar», aldus De Wever. «In mijn idee is het alleen een rechter die de vrijheid van meningsuiting kan beknotten. Ik voel me er niet comfortabel bij dat Mark Zuckerberg of wie dan ook mag bepalen wat we online zetten.»