Zowat 60 scholen voeren actie voor propere lucht

door
Belga
Leestijd 2 min.

Al 57 scholen hebben zich ingeschreven om vanochtend actie te voeren voor propere lucht. Dat zegt Annekatrien Verdickt van 'Filter Café Filtre'. "Ik heb weet van 57 scholen die zich op voorhand hebben gemeld. Meestal komen er daar nog twee à drie bij die zich niet op voorhand hebben gemeld", zegt Verdickt vandaag. "In Brussel gaan we van 30 naar 35, Antwerpen status quo (14), West-Vlaanderen kent een terugval en Gent ongeveer gelijk. In totaal hebben er sinds de start 75 scholen deelgenomen. Niet elke school doet wekelijks mee. Voor volgende week staan er al nieuwe scholen gepland."

Verdickt merkt ook dat scholen die oorspronkelijk intekenden voor een maandelijkse actie toch wekelijks actievoeren. "In verschillende gevallen worden het zelfs de meest gemotiveerde scholen." Want wie actievoert, is zich nog meer bewust van de ernst van de situatie en de noodzaak om door te zetten. "De actie is makkelijker dan je denkt en de kinderen kijken er elke week naar uit."

De actie die begon op 16 maart, toen met enkel de basisschool Maria Boodschap die deelnam, kende een exponentiële groei. Het rapport van Greenpeace en de Pano-reportage van de VRT rond luchtvervuiling aan de schoolpoort maakten heel wat los bij de ouders. De Brusselse ouders van 'Filter Café Filtré' zullen de actie wekelijks voortzetten tot aan de verkiezingen in oktober 2018 en hoopt dat anderen volgen. "We hebben niet van iedereen de bevestiging dat ze het volhouden tot aan de verkiezingen en we gaan er ook niet van uit dat elke school dat zal doen. Er zijn scholen die het wel elke week doen, maar er zijn er ook die een maandelijkse actie houden", aldus nog Verdickt eerder.

bron: Belga