Zuid-Korea zet voor eerste keer ooit minister af door halloweendrama

Het Zuid-Koreaanse parlement heeft ingestemd met de afzetting van minister van Binnenlandse Zaken Lee Sang-min vanwege de dodelijke stormloop vorig jaar in Seoel, meldt het persbureau Yonhap. In oktober kwamen in een extreem drukke uitgaanswijk zeker 156 halloweenvierders om het leven.

door
Redactie Online, Belga
Leestijd 1 min.

Het is voor het eerst in de Zuid-Koreaanse geschiedenis dat een regeringsminister wordt afgezet, bevestigt ook persagentschap Bloomberg. De procedure werd eerder wel opgestart tegen twee presidenten, van wie er één ook daadwerkelijk werd weggestuurd. Voorlopig is de minister enkel geschorst omdat het Grondwettelijk Hof zich nu moet buigen over de afzetting.

Ontoereikende reactie

Drie oppositiepartijen kwamen deze week met de motie tegen Lee, die over de veiligheidsdiensten gaat. Zij houden hem verantwoordelijk voor de reactie van de overheid op het halloweendrama. De politie zei in januari na maandenlang onderzoek dat een gebrek aan voorbereidingen en een ontoereikende reactie de belangrijkste redenen voor de stormloop waren.

Vooral jongeren

Bij de tragedie kwamen minstens 156 mensen, vooral jongeren, om het leven en tientallen anderen raakten gewond. Tijdens de halloweenviering in het district Itaewon in Seoel brak paniek uit, waarna tientallen mensen vertrappeld werden.