Zwangerschap verandert je stem

Tijdens een zwangerschap ondergaan vrouwen heel wat veranderingen, zowel mentaal als fysiek. Ook de stem klinkt anders na een zwangerschap. Dat heeft een Brits onderzoek uitgewezen. "De stem van kersverse mama's klinkt lager", aldus de onderzoekers.
door
annelies.leys
Leestijd 1 min.

Volgens onderzoek van de University of Sussex verlaagt het keelgeluid van een vrouw wanneer ze in verwachting is van haar eerste kind. Ook na de bevalling is de stem lager en klinkt hij monotoner. "Een jaar na de geboorte van het kind verandert het timbre opnieuw en klinkt de moeder weer zoals voorheen", klinkt het.

Hormonen

De stemverandering heeft te maken met de hormonen testosteron, oestrogeen en progesteron. Bij een zwangerschap worden er heel veel van die stoffen door het lichaam geproduceerd. Eens bevallen daalt de productie, waardoor het stemgeluid daalt. Eerder onderzoek heeft ook bewezen dat stemmen heel wat zeggen over de vruchtbaarheid van vrouwen. Zo verandert de stemhoogte bij dames wanneer ze in de menopauze terecht komen.

Adele

De Britse studie is de eerste die de stemverandering bij zwangere vrouwen heeft aangetoond. Eerder meldden dames in verwachting al dat hun stem zakte. Zangeres Adele had er ook last van nadat ze in 2012 beviel van haar zoontje. Dat schrijft The Independent. Ze had lange tijd moeite met het halen van de hoge noten in haar liedjes. Gelukkig is haar stem nu weer de oude.