Zweedse stad wil toiletbezoek minder gênant maken met muziek

Een gemeenteraadslid van de Zweedse gemeente Tingsryd heeft een opmerkelijk voorstel ingediend. Zij wil dat scholen muziek spelen in de toiletten, zodat jongeren zich niet hoeven te schamen over de geluiden.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Cecilia Cato, gemeenteraadslid voor de centrumpartij van Tingsryd, beweert dat veel jongeren op de middelbare school hun toiletbezoek uitstellen.

"Ik heb jarenlang in het onderwijs gewerkt. Ik weet dus dat dit voor heel wat scholieren een reëel probleem is", vertelt Cato aan The Local. "Toen ik jong was, kampte ik hier ook mee en heel wat mensen bevestigen nu dat ze hetzelfde deden. Maar het is geen onderwerp waar je openlijk over praat..."

De Zweedse openbare omroep SVT sprak met jongeren en ontdekte dat ze hun grote of kleine boodschap uitstellen tot thuis, omdat ze zich schamen voor de geluiden.

Het gemeenteraadslid kreeg het idee toen de nieuwe muziekschool de deuren opende. Wie daar zijn behoefte doet, wordt al begroet door muziek. Cato onderstreept wel dat haar voorstel enkel voor scholen geldt.

"De middelbare school is een moeilijke tijd voor veel jongeren. Maar naarmate je ouder wordt, moet je toch een kleine of grote boodschap durven doen zonder je zorgen te maken over het geluid", besluit de Zweedse politica.