Aantal privéjetvluchten in België en Europa op recordhoogte: «Alarmerend»

Het aantal privéjetvluchten in Europa is vorig jaar met 64% gestegen tot 572.806. Dat blijkt uit een analyse van een Nederlands milieuadviesbureau in opdracht van Greenpeace, dat een verbod op privévliegtuigen vraagt. In België vertrokken er 10.618 privéjets, een stijging met 52%.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Volgens Greenpeace werd ruim de helft (55%) van de privéjetvluchten in Europa gebruikt voor korte vluchten van minder dan 750 kilometer. De landen met de meeste privéjetvluchten zijn het Verenigd Koninkrijk, Frankijk en Duitsland. De drie populairste bestemmingen voor privéjets in Europa waren Nice, Parijs en Genève.

41.000 ton CO2-uitstoot

In België vertrokken er 10.618 vluchten met een privéjet. De route tussen Brussel en Londen is de populairste, met 647 vluchten. Daarna volgen Brussel-Parijs (545 vluchten) en Brussel-Genève (407 vluchten). Volgens Greenpeace veroorzaken deze vluchten 41.000 ton CO2-uitstoot, vergelijkbaar met de gemiddelde jaarlijkse uitstoot van 278.310 auto’s.

«De alarmerende groei van privéjetvluchten is volledig in tegenspraak met alle klimaatwetenschap. Het nieuwe IPCC-rapport laat duidelijker dan ooit zien dat we het buitensporige verbruik van fossiele brandstoffen snel moeten terugdringen», zegt Joeri Thijs, woordvoerder bij Greenpeace België. «Een verbod op energieverspillende ultravervuilende privéjets is een no-brainer. Iedereen die niet super rijk is heeft niets aan privéjets, maar is wel de dupe van de broeikasgasemissies, giftig ultrafijn stof en lawaai die deze vluchten veroorzaken.»