Hongaarse werknemer streek ruim 350 keer meer op door loon in euro in plaats van forint te ontvangen

Een Hongaarse firma heeft een werknemer per ongeluk in euro in plaats van in forint betaald, waardoor de man volgens de toenmalige wisselkoers ruim 367 keer meer loon heeft gekregen. De medewerker weigerde het geld terug te betalen en heeft een klacht aan zijn been.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 1 min.

De man werkte afgelopen voorjaar voor het Hongaarse bedrijf op basis van een proefcontract. Na afloop van dat contract had hij 92.549 forint moeten krijgen, goed voor 238 euro, maar hij kreeg dat bedrag per ongeluk in euro. De arbeider had een bankrekening in Oostenrijk doorgegeven, een land dat in tegenstelling tot Hongarije wel de euro als munteenheid heeft.

Rekening geblokkeerd

De firma merkte de fout al snel op en vroeg de man om het te veel betaalde bedrag terug te betalen, maar hij maakte zich er telkens van af met een smoes. Zo beweerde hij dat hij geen toegang had tot de Oostenrijkse bankrekening, terwijl hij tegelijkertijd wel 15.000 euro kon afhalen uit een geldautomaat in het Hongaarse Kaposvár.

Het bedrijf kon uiteindelijk met behulp van de Oostenrijkse autoriteiten het grootste deel van het geld op de rekening blokkeren en terugvorderen. Tegen de ex-werknemer loopt een klacht. Het openbaar ministerie vordert een boete en de terugbetaling van het resterende bedrag.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be