Opnieuw zwart fileweekend richting zuiden op komst

Reisbijstandsorganisatie VAB voorspelt opnieuw een zwart fileweekend op de wegen naar het zuiden. Ook het terugkerend verkeer zou nu meer hinder kunnen ondervinden.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 2 min.

Het afgelopen weekend was het eerste zwarte fileweekend voor het verkeer richting zuiden. Dat leverde zaterdag al meer dan 1.100 kilometer file op in Frankrijk. Vorig jaar was het tweede zwarte weekend drukker dan het eerste. Als dat scenario zich herhaalt wordt het volgens VAB «gitzwart» in Frankrijk.

Parijs

De reisbijstandsorganisatie verwacht meer hinder rond Parijs, vooral op de A86. Daarnaast blijven vooral de populaire routes als de A10 naar Bordeaux en de A6 en A7 richting Middellandse Zee vatbaar voor files, net als de A9 richting de Spaanse grens en de A75 Clermont-Ferrand-Montpellier/Béziers. Aan de Mont-Blanctunnel was het de hele zomer al erg druk richting Italië, maar komend weekend wordt het ook in de omgekeerde richting drukker, voorspelt VAB.

Ook in Duitsland verwacht de organisatie drukker terugkerend verkeer. De grootste problemen zijn welicht voor de as A8 Karlsruhe-Stuttgart-München-Salzburg en A3/A9 Würzburg-Neurenberg-München in beide richtingen en voor de A7 Würzburg-Ulm. Het wordt ook druk bij de grensovergangen naar Oostenrijk, bijvoorbeeld in Füssen, Kufstein en nabij Salzburg. In het noorden krijgt de A7 Hamburg-Flensburg heel wat verkeer dat richting Scandinavië trekt te verwerken.

In Oostenrijk blijven de Tauerntunnel en de Karawankentunnel op de A10-A11 pijnpunten. Daar was het afgelopen weekend al meer dan 1,5 uur aanschuiven. Er wordt ook druk verkeer verwacht op de A13 Brennersnelweg en de Fernpas.

De Gotthardtunnel blijft dan weer een moeilijk punt in Zwitserland. Het is er al de hele zomer druk in zuidelijke richting en het zal nu ook veel drukker worden voor de terugkeerders naar het noorden. Ook op de A13 Sargans-Bellinzona kan het druk worden door het verkeer dat de San Bernardinotunnel wil gebruiken.

Tot slot verwacht de VAB ook erg druk verkeer in Italië, omdat augustus voor Italianen de traditionele vakantiemaand is. De grootste problemen voor toeristen uit onze contreien worden verwacht op de A5 Mont Blanctunnel-Turijn, de A9 Chiasso-Milaan, de A1 Milaan-Bologna-Firenze en de A22 Bolzano-Firenze.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be