ZO maak je van je tuin een waar paradijs

Een terras in volle zon maakt vandaag steeds vaker plaats voor een groen zithoekje in de schaduw, vaak achteraan in de tuin. Met schaduwplanten en klimaatbomen creëer je meteen ook een tuin die beter bestand is tegen droogte en hoge temperaturen. En sowieso breng je sfeer en stijl rond je huis. Metro geeft graag aandachtspunten mee voor wie bomen wil aanplanten voor meer schaduw in de tuin of op het terras.

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Volgens Tuinaannemer.be kiezen steeds meer tuinliefhebbers bewust voor een stukje schaduw. De meeste terrassen sluiten aan op de woning. Dat kan heel handig én mooi zijn, doordat binnen en buiten naadloos in elkaar overlopen. Maar even vaak is een aansluitend terras, zeker bij zuidelijke oriëntatie, niet ideaal omdat het er te warm wordt. Schaduwplanten en klimaatbomen – bomen die beter bestand zijn tegen droogte en hogere temperaturen – kunnen dan soelaas bieden. Steeds meer mensen kiezen ook voor een tweede, kleiner terras in de tuin – vaak achteraan, als zithoekje in de schaduw.

Bladplanten voelen zich perfect thuis in schaduw en tonen er zich zelfs sterker dan in volle zon. Wintergroen of elk jaar met nieuw blad, ze kunnen zowel in volle grond als pot en bak en variëren in structuur, vorm en grootte, maar ook in bladkleur. Heel wat bladplanten komen ook nog eens verrassend uit de hoek met opvallende bloemen en zijn ideaal te combineren tot een gezellig geheel. Je kan altijd advies inwinnen bij een tuinaannemer in je buurt.

5x boomtips

1. Start bij de bodemstructuur

Een goede bodemtoestand is belangrijk voor een boom, start daar dus mee. Boomverzorger Ides De Vlamynck: «Als je met gestoorde grondlagen in de tuin zit, of te hard aangereden bodemlagen, dan krijg je vroeg of laat problemen met gestagneerd water en structuurschade. Een boom is langetermijndenken, waarbij je allereerst de bodemstructuur moet aanpakken. Een tuinaannemer helpt je graag op weg.»

2. Kies je boom doordacht

Er bestaan heel wat soorten bomen en de keuze kan soms overweldigend zijn. «Op basis van een bodemonderzoek kan je een voorselectie maken. Het is belangrijk om te weten welke bomen voor jouw tuin in aanmerking komen. Hou daarnaast ook met alle aspecten rekening: een klein of groter blad, het schaduwpalet, kleur het hele jaar rond of niet, welke grootte… Vergeet niet dat een hoge boom veel cachet geeft, maar ook meer aandacht! Het kan zeker geen kwaad om professioneel advies in te winnen. Want er bestaan heel wat soorten én vormen om sfeer en schaduw te creëren – van dakvormen en schuin lopende vormen tot lei- of blokvorm, je kan echt heel mooi op maat werken.»

3. Kies je boom esthetisch én functioneel

Bij de keuze van je boom geldt ook: hoe kleiner de buitenruimte, hoe bewuster je de soort moet kiezen. «Veel mensen houden van bomen, maar willen geen bloesemblaadjes die binnenwaaien, te veel afvallende bladeren op het terras of vruchten aan de boom. Check bij je tuinaannemer of boomverzorger wat de eigenschappen van je favoriete bomen zijn. Hou rekening met de plaats waar hij komt. Hoe dichter bij de woning, hoe ‘cleaner’ je best kiest. De juiste boom op de juiste plaats, alleen zo creëer je meerwaarde op lange termijn.»

4.Plant de boom niet te diep

Wist je dat 90% van de doodsoorzaak bij bomen te wijten is aan te diep planten? «Dat is een veelgemaakte fout. Het gaat niet om snel-snel zomaar iets te planten, na 3 tot 5 jaar zie je dan de gevolgen. Zonde. Daarom is het belangrijk om een ervaren tuinaannemer of boomverzorger in te schakelen die je ook technisch advies geeft. Wacht ook zeker het juiste moment af om te planten. Een bodemstructuur die in orde is, bespaart je heel wat leed. Laat je dus niet verleiden om na het stressvolle bouwen of verbouwen snel die tuin nog te fixen. Duurzaam boombeheer vraagt geduld.»

5.Let op professionele nazorg

Een goed gekozen en aangeplante boom is één, een goede opvolging twee. Je kan altijd bij een tuinaannemer of boomverzorger terecht voor een gerichte snoei, check op ziektes en plagen of duurzaam onderhoud.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be