Les Ardentes 2023: netter, veiliger en meer onvergetelijk

De iconische Aya Nakamura, de zeer gewaardeerde Hamza, de unieke Central Cee, de controversiële Travis Scott, het zijn maar enkele van de namen die van 6 tot 9 juli één van de beroemdste festivals van het land in vuur en vlam zullen zetten: Les Ardentes in Luik. De editie van 2022 bracht meer dan 210.000 bezoekers in extase, en dit jaar mikken de organisatoren nog hoger. Les Ardentes viert zijn 18de verjaardag en zijn 16de editie, en het festival zet alles op alles om iedereen die urban music in het hart draagt te plezieren.

door
Charlotte Denis
Leestijd 3 min.

Vlottere mobiliteit

De organisatoren zijn er zich van bewust: de vorige editie schoot tekort op het vlak van mobiliteit. Daar willen ze deze keer een mouw aan passen. Zo bieden ze een efficiëntere pendeldienst door 30% meer bussen van de TEC (de Franstalige tegenhanger van De Lijn) in te zetten. In tegenstelling tot vorig jaar kun je als festivalganger nu ook rechtstreeks reizen tot vlak aan het terrein van Les Ardentes. Die ‘ONTOURS’-pendelbussen zullen dagelijks heen en weer rijden tussen verschillende Belgische steden en het festival. Dat systeem moet ook de enorme files voorkomen met auto’s die naar het festival trekken.

Hygiëne eerst

Ook wat de sanitaire voorzieningen betreft, heeft het festival maatregelen genomen. De feedback van vorige bezoekers heeft de organisatie ertoe aangezet om het rioleringssysteem te versterken en 30% meer toiletten te voorzien. Er komen ook meer vuilnisbakken op het terrein. Les Ardentes wil bovendien het afval beter sorteren. Naast de selectieve afvalscheiding wordt het organisch afval nu ook gesorteerd bij de verschillende foodstands van het festival.

Veiligheid boven

Het festival scherpt daarnaast ook de beveiliging aan. De organisatoren hebben laten weten dat er meer politie aanwezig zal zijn op en rond het terrein. Ook de toegangscontroles zullen waakzamer verlopen. Net als vorig jaar legt het festival de nadruk op instemming. Ze willen de verantwoordelijkheid nemen om alle vormen van seksistische en seksuele intimidatie en geweld ten volle te bestrijden. Er komen twee ‘Safety Zones’, en bovendien zal er een duidelijk herkenbaar team van SYNKA (een Grieks woord dat ‘instemming’ betekent) op het terrein rondlopen. Zij zijn er om steun te bieden aan elke festivalganger die getuige of slachtoffer is van onaangepast gedrag, van gewelddadige opmerkingen of handelingen, of van gebrek aan respect voor instemming. Je kunt het team ook telefonisch bereiken, via 0800 20 301. Vanaf 21 uur vertrekken om het uur trouwens groepen van het festivalterrein naar de camping, wat betekent dat je gegarandeerd veilig naar je tent kunt terugkeren.

Automatisch bijtanken

Net zoals vorig jaar doet het festival voor alle betalingen een beroep op een systeem van ‘cashless’ polsbandjes. Toch één nieuwigheid: de ‘auto pop-up’-optie. Om ervoor te zorgen dat je je polsbandje niet voortdurend moet bijladen via je smartphone biedt het festival de mogelijkheid om een oplaaddrempel, een oplaadbedrag en ook een limiet in te stellen. Zo kun je bijvoorbeeld vooraf instellen dat je automatisch 25 euro bijlaadt zodra je saldo onder de 10 euro zakt, met een limiet van 150 euro voor de vier festivaldagen. Dit bijzonder praktische systeem zal de festivalgangers heel wat tijd en moeite besparen. Les Ardentes pakt bovendien uit met ‘lockers’, kluisjes waarin je je persoonlijke bezittingen kunt achterlaten zodat je tijdens de concerten niet alles hoeft mee te zeulen.

Meer grote namen

Wat die concerten betreft, wil het festival zichzelf onderscheiden met een line-up die met name de fans van rap zal bekoren. De headliners zijn stuk voor stuk grote Amerikaanse namen, zoals Kendrick Lamar, Travis Scott, Playboi Carti en Rae Sremmurd. Aan Franstalige kant — we zitten tenslotte in Luik — wordt vooral reikhalzend uitgekeken naar Aya Nakamura, Hamza en Booba. Zonder daarom DJ Snake, MAES, Central Cee, Green Montana en zoveel andere artiesten te vergeten. Naast die grote kleppers geeft Les Ardentes naar aloude traditie ook een kans aan veelbelovende acts, via de wedstrijd ‘La Draft des Ardentes’. Jaffa, Lucvs, MHO en Roswein, de vier jonge Belgische winnaars van de editie 2022, mogen zich laten opmerken op het podium van het Wallifornia Stadium. In totaal plaatst het festival tijdens de 4 dagen meer dan 150 Belgische en internationale artiesten in de kijker. Die (zo goed als) perfecte line-up zet de reputatie van het festival als één van de leidende evenementen in de wereld van urban music meer dan ooit in de verf.

Laat het duidelijk zijn: Les Ardentes 2023 heeft nòg meer te bieden dan gewoonlijk. Niet te missen dus.

Alle info op lesardentes.be