UitTips. Het weekend brengt veel boeken, percussie en erfgoed

door
Online redactie
Leestijd 3 min.

THEATER

Bagger

nog t.e.m. 6/05

Gent - Neen, de naam is zeker geen voorbode voor de inhoud! In ‘Bagger’ spelen Tom Vermeir en Patricia Kargbo, twee acteurs met een wel zeer uiteenlopende achtergrond: hij is al wat ouder, wit en gearriveerd, zij is een jonge zwarte vrouw, net van de toneelschool af. Samen met een vierkoppige showband spelen ze dat de stukken eraf vliegen - op zoek naar een juiste verhouding tot elkaar. Wat Balou de Beer, het Toneelhuis en een vlucht naar Malaga met die zoektocht te maken hebben, moet je maar zelf ontdekken bij Compagnie Cecilia.

LITERATUUR

Boeken troef!

23/04

Brugge - Zondag is het Wereldboekendag! De ideale dag om ‘vrienden voor het lezen’ te maken, zoals men vindt in de Openbare Bibliotheek Brugge. Op het programma staan drie activiteiten die lezers en schrijvers samenbrengen. Slow Reading verbindt je in stilte met andere lezers, Shut Up & Write geeft potentiële schrijvers een duwtje in de rug en In Between Books focust op de populaire young adult boeken. Na al dat leesplezier is er een hapje en drankje voor lezers en schrijvers.

CONCERT

DROMfest

22/04

Leuven - DROM is een Leuvense percussiegroep onder leiding van percussionist en instrumentenbouwer Jo Zanders. Deze zaterdag laten ze Leuven op haar grondvesten dreunen tijdens het Dromfest. Niet alleen de Leuvense drummers, maar ook collega’s uit Diest, Brussel en La Louvière komen die dag een stokje toesteken. Wie eveneens van de partij is: Schelpenman. Sinds 2014 schuimt Antoine rommelmarkten af op zoek naar schelpen die hij vervolgens omvormt tot blaasinstrumenten. Elke schelp heeft zijn eigen klank. DROMFest speelt zich af binnen het kader van Warm Alarm - de opzwepende beats geven energie, maar waarschuwen ook voor de naderende klimaatramp… Laat dus je stem horen - en je voeten stampen - op dit geëngageerde drumfeest.

EVENEMENT

ERFGOEDDAG

23/04

Vlaanderen - Deze zondag kom je tijdens Erfgoeddag het hele dierenrijk tegen, van douanehonden over duivenkillers tot walvisskeletten. Voor de viervoeters trek je naar Antwerpen, waar je in het Nationaal Museum van Douane en Accijnzen Dré, Swa, Kyara en de andere douanehonden live aan het werk kunt zien. Wist je dat in Brugge momenteel een beruchte duivenkiller huist? In de Onze-Lieve-Vrouwentoren heeft deze roofvogel de ideale vervanger voor een steile rotswand gevonden. Aan het walvisskelet vergaap je je in het Leuvense Museum voor Dierkunde, waar je de zoölogische collectie van de KU Leuven kan bekijken. Dat en nog veel meer zondag - check het programma voor activiteiten bij jou in de buurt!

EXPO

Art Brussels

Nog t.e.m. 23/04

Brussel - Dat Brussel bruist van het artistieke talent, wisten we al langer. Dit weekend wordt dat ten overvloede nog maar eens duidelijk tijdens Art Brussels, de internationale kunstbeurs die verzamelaars, galeriehouders, curatoren, kunstprofessionals en kunstliefhebbers van over de hele wereld samenbrengt op Brussels Expo. Tussen de vele parels van gevestigd en opkomend talent tippen we graag het bijzondere ‘The Violet Wallpaper’ van kunstenaar Laurie Charles. Haar eigen ervaringen met een auto-immuunziekte (en de manier waarop de samenleving met ziekte omgaat) inspireerden haar tot een installatie waarin ze de geschiedenis van zorg opnieuw vormgeeft, vanuit een vrouwelijk perspectief.

artbrussels.com