UITTIPS. Kunst in Antwerpen, workshop in Gent en regenboogvlaggen in Brussel

De beste culturele uitjes van dit weekend.

Op de lappen
door
Janne Vandevelde
Leestijd 3 min.

Tentoonstelling

Antwerp Art Weekend

t.e.m. 21/05

Tijdens het Antwerp Art Weekend kan je kennismaken met de bloeiende kunstscene van Antwerpen. Voor deze driedaagse manifestatie zetten verschillende galerijen, musea en academies hedendaagse kunst in de spotlight. Zo kan je in het FOMU de expositie ‘Reimagines’ van Grace Ndiritu meepikken met een gratis rondleiding. Kunst Aan Zet neemt je tijdens de Gallery Hopping op sleeptouw naar galerijen zoals ZEIT. Speciaal voor jou stellen gevestigde en opkomende kunstenaars hun werk tentoon. Je kan het textielwerk ‘TO HUNT A HUNTER, WE GATHER’ van Sam Druant bekijken en de tentoonstelling ‘Olympia’ van Peggy Wauters, die een originele hommage brengt aan Monet. Laat je inspireren door hedendaagse kunst van eigen bodem.

Sport

100km van Ieper

t.e.m. 21/05

Toch meer zin in een sportieve activiteit? Ga dan de benen strekken tijdens de 51e editie van de driedaagse wandeltocht in Ieper. Hier kan de geoefende hiker maar liefst 100 kilometer stappen. Minder ervaren wandelaars kunnen kiezen voor een aangepast parcours. Zo zijn er korte afstanden voor G-sporters en gezinsvriendelijke tochten die makkelijk met de buggy te doen zijn. Je mag zelf kiezen of je alle drie de dagen meewandelt, want inschrijven kan ter plaatse. Start het extra lange weekend sportief (en pik intussen een bezoekje aan Ieper mee)!

Concert

Budapest Festival Orchestra

t.e.m. 21/05

Samen met dirigent Iván Fischer behoort het orkest van het Budapest Festival Orchestra tot de top tien van de wereld. Uitblinken doet het vooral met het laatromantische en vroegmoderne repertoire. Minstens zo mooi is de missie van het orkest: het toegankelijk maken van klassieke muziek voor iedereen. Zo zijn er vaak concerten op minder voor de hand liggende locaties, zoals zorginstellingen en scholen. Er is zelfs een format waarbij het publiek zelf het muziekprogramma bepaalt. Dit weekend speelt het orkest enkele parels uit het kamermuziek-repertoire en symfonieën van onder andere Mahler en Bach. Zaterdag staat er een concert speciaal voor kinderen met het autismespectrumstoornis op het programma.

Workshop

Kinderrestaurant

t.e.m. 21/05

Tijdens het culinaire evenement Gent Smaakt opent het Kinderrestaurant opnieuw de deuren. Hier koken kleine chef-koks een lekker driegangenmenu voor hun familie en vrienden. Er worden ook vegetarische opties en mocktails voorzien. Zoals in een echt restaurant zijn de serveerders en bedieners van de bar minstens zo belangrijk. Als kers op de taart is er animatie voorzien voor de kleinste lekkerbekken. Je kan zelfs prijzen winnen met leuke spelletjes zoals bubbelhappen en dienbladwerpen. Trakteer jezelf op een heerlijke namiddag smullen met de hele familie.

Evenement

Brussels Pride

t.e.m. 20/05

Jaarlijks wapperen er honderden regenboogvlaggen in Brussel om de LGBTQIA+-gemeenschap te vieren. Er zijn tal van activiteiten op queer friendly plaatsen zoals de RainbowHouse. In het Design Museum loopt de Brussels Queer Graphics expo, waar de specifieke beeldtaal en het activisme van de gemeenschap in beeld komt. De Brussels Pride Week sluit zaterdag af met de Pride Parade. Laat hier je stem horen om de queer gemeenschap te steunen. Dankzij het thema van dit jaar, Protect the Protest, demonstreer je op een veilige manier. Zo kan elke genderidentiteit en seksuele geaardheid zich thuis voelen. Verspreid liefde, geen haat!

What’s up?

meer What’s up?