Airbnb haalt slavenhut van website na forse kritiek: «Dit maakt slavernij belachelijk»

Een «slavenhut uit 1830» die al enkele dagen als vakantiehuis te huur stond op Airbnb is nu van de website gehaald na forse kritiek op TikTok. De eigenaar van de «The Panther Burn Cottage» in de Amerikaanse staat Mississippi heeft zich verontschuldigd. Ook Airbnb zit verveeld met de kwestie: «Woningen die vroeger onderdak boden aan slaven hebben geen plaats op Airbnb.»

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De vakantiewoning is na enkele dagen offline gehaald na een virale video op TikTok. Wynton Yates (@lawyerwynton), een TikTok-gebruiker, stelde de kwestie aan de kaak in een video die inmiddels 2.6 miljoens views kreeg. Zijn broer had hem de Airbnb-pagina doorgestuurd waarop een hut te huur stond als «slavenhut uit 1830.»

«Dit is op geen enkele manier oke. Hoe komt iemand erbij om dit te huur te stellen? Een plaats waar mensen als slaven gehouden werden? Om dit als bed and breakfast op de markt te zetten?», zegt hij. «Dit maakt slavernij belachelijk, we leven in een land waar we nog steeds de gevolgen van slavernij ervaren.»

Vooral de reviews van de gasten stootten hem tegen de borst. «We verbleven in een hut, die historisch, maar elegant was», schreef iemand. «De geschiedenis van slavernij wordt voortdurend ontkend in dit land, en nu wordt het belachelijk gemaakt door er een luxueus vakantieoord van te maken», stelt Yates.

Voorgelogen

Brad Hauser is sinds drie weken eigenaar van de Belmont Plantation, waar de cottage deel van uitmaakt. De vorige eigenaar had de hut op die manier op Airbnb gezet. Hauser kon zelf het verblijf niet offline halen.

Hauser heeft intussen zijn excuses aangeboden in een statement aan CNN. «Als gloednieuwe eigenaar van The Belmont in Greenville, Mississippi, verontschuldig ik mij voor de keuze om onze gasten te laten verblijven in het ‘slavenkwartier’ achter het huis uit 1857 dat nu een bed and breakfast is. Ik wil me ook verontschuldigen voor het beledigen van Afrikaanse Amerikanen wiens voorouders slaven waren.»

Hauser was zich van geen enkel kwaad bewust, zegt hij verder. De vorige eigenaar zou gezegd hebben dat de hut geen slavenkwartier was, aangezien het huis nog niet oud genoeg was om slaven gehouden te hebben.

Trauma

Ook Airbnb heeft zich verontschuldigd voor het voorval en zegt dat het ook andere verblijven van hun website haalt die ooit slavenkwartieren waren. «Woningen die vroeger onderdak boden aan slaven hebben geen plaats op Airbnb. We verontschuldigen ons voor elk trauma of verdriet dat veroorzaakt werd door de aanwezigheid van dit verblijf en soortgelijke verblijven. Het spijt ons dat we deze kwestie niet eerder aangepakt hebben.»