Smartphone overleeft kilometersdiepe val uit Boeing van Alaska Airlines

Na het incident met een Boeing 737 Max van Alaska Airlines, die vorige week vrijdag in volle vlucht een stuk van de romp verloor, zijn minstens twee mobiele telefoons uit het vliegtuig gevallen. Zeker een van de toestellen kwam nagenoeg ongehavend uit de val van vijf kilometer hoogte en werkte gewoon nog.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 2 min.

Het toestel, een iPhone van Apple, werd tijdens een wandeling aan de kant van de weg in Portland gevonden door een zekere Seanathan Bates, zo blijkt uit een post van de betrokkene zelf op X (het vroegere Twitter). De man, die zich omschrijft als een gameontwikkelaar, zegt dat de telefoon op vliegtuigmodus stond, dat hij niet vergrendeld was en dat er een e-mail openstond met een bagageticket van Alaska Airlines.

Onderzoekers van de National Transportation Safety Board (NTSB) bevestigden dat er twee mobiele telefoons waren binnengebracht in het kader van hun onderzoek naar het incident met de Boeing. Eentje werd gevonden langs de kant van de weg, een andere in een tuin. Of ook het tweede toestel nog werkte, is niet duidelijk. «We zullen de telefoons onderzoeken en teruggeven aan de passagiers», klonk het bij de NTSB.

Geen gewonden

Het incident met het Alaska Airlines-toestel deed zich vrijdagavond voor, kort nadat het vliegtuig was opgestegen vanop de luchthaven van Portland, in het noordwesten van de Verenigde Staten. Het vliegtuig, met aan boord 171 passagiers en zes bemanningsleden, bevond zich toen op 5.000 meter hoogte. Niemand raakte gewond.

Het losgekomen onderdeel werd intussen ook teruggevonden, in de tuin van een leraar in de buurt van Portland.