WTF. Losgekomen onderdeel van vliegtuig van Alaska Airlines teruggevonden

Het paneel van de Boeing 737 Max van Alaska Airlines dat vrijdag in volle vlucht was losgekomen, is in de buurt van Portland teruggevonden. Dat hebben de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten zondagavond aangekondigd. Het onderzoek van het onderdeel moet de oorzaak van het ongeval helpen bepalen.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 2 min.

Een leraar vond het paneel in zijn tuin, meldde de topvrouw van de National Transportation Safety Board (NTSB), Jennifer Homendy, tijdens een persbriefing.

Inspectie

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA beval een inspectie van meer dan 170 vliegtuigen van het type Boeing 737 MAX 9 wereldwijd. Voor Europese maatschappijen zijn er geen gevolgen, liet het Europees agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) zondag weten, omdat maatschappijen in de aangesloten landen in Europa geen vliegtuigen hebben met dezelfde specificaties.

Volgens de richtlijn die de FAA online publiceerde, gaat het om de modellen waarbij «de middelste deur geblokkeerd» is. Die toestellen hebben een deur die gesloten is en gemaskeerd door een tussenschot dat alleen een raam laat zien.

Meer technische problemen

Het incident met het Alaska Airlines-toestel deed zich vrijdagavond voor, kort nadat het vliegtuig was opgestegen vanop de luchthaven van Portland, in het noordwesten van de Verenigde Staten. Het vliegtuig, met aan boord 171 passagiers en zes bemanningsleden, bevond zich toen op 5.000 meter hoogte. Niemand raakte gewond.

De voorbije jaren waren er met de 737 MAX een reeks technische problemen. Zo crashten er twee vliegtuigen. De twee ongelukken, die in oktober 2018 en maart 2019 het leven kostten aan 346 mensen, leidden ertoe dat de 737 MAX 20 maanden aan de grond werd gehouden voordat de toestellen opnieuw toestemming kregen om te vliegen.