Albanese medewerkster van geheime dienst betrapt met 58 kilo drugs aan grens

Erisa Fero, een 28-jarige medewerker van de Albanese inlichtingendienst, is betrapt aan de grens met Noord-Macedonië met zo’n 58 kilogram cannabis in haar auto. Dat maakte de Albanese politie bekend. Volgens hen zou ze in het verleden haar overheids-ID meermaals gebruikt hebben om drugs te smokkelen. Vier mensen werden gearresteerd: Fero, haar vermoedelijke partner, en twee minderjarigen.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Fero was aan de slag bij de inlichtingendienst van het het Albanese nationale leger AKSh. De 28-jarige, die ook actief was op TikTok, gebruikte die positie om drugs te smokkelen via haar overheids-ID. Dat plannetje lukte aardig, tot 29 december, toen ze op heterdaad betrapt werd. Volgens de lokale krant Gazeta Sot zou ze gezegd hebben dat de politie «niet het recht had om een auto van het ministerie te checken». Ze werd samen met drie anderen alsnog aangehouden voor drugssmokkel. De politie is nog steeds op zoek naar twee andere verdachten die aan de overkant van de grens de drugs zouden ontvangen.

Link met georganiseerde misdaad

Volgens AKSHI, het Nationale Agentschap voor ICT, zouden ze «de procedure gestart zijn» om Fero te ontslaan. Mogelijk maakte haar smokkel deel uit van georganiseerde misdaad.

Een veiligheidsfunctionaris van de Europese Unie die anoniem wenst te blijven reageert in Vice: «Albanië en andere landen zoals Bulgarije en Roemenië hebben in samenwerking van de Europese Unie en de NAVO al aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het bestrijden van de plaatselijke georganiseerde misdaad en corruptie. Maar dit incident toont aan hoe moeilijk het blijft om corruptie te bestrijden», besluit de bron.