Archeologen vinden allereerste Romeinse dildo van 2.000 jaar oud

Archeologen dachten in 1992 dat ze een Romeinse tool om kleding te stoppen gevonden hadden in een oud fort. Een kleine dertig jaar later zien wetenschappers hun fout in. De tool is in feite een unieke Romeinse dildo. «Ik weet niet wie dit in de catalogus geschreven heeft, maar dit is toch overduidelijk een penis?» , zegt archeoloog Rob Collins aan The Guardian.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

In het noorden van Engeland, in Northumberland, stootten archeologen in 1992 in het Romeinse fort van Vindolando op een voor hen doordeweekse vondst. In een gracht tussen antieke kleren en tools vinden ze een object met een ietwat vreemde vorm. Zoals het een goede wetenschapper betaamt, schrijft die het object in hun catalogus in. Het langwerpige object met een dikker einde, en kleinere, rondere top, wordt beschreven als tool om kledij mee te stoppen. Daarmee was de kous af.

«Overduidelijk een penis»

Bij een herevaluatie zagen wetenschappers van Newcastle University en University College Dublin al snel in dat die archeologen de mist ingingen. Ze schreven hun nieuwe conclusies neer in het vaktijdschrift journal Antiquity. Volgens hen gaat het niet om een tool, maar om een dildo van 2 millennia oud. Andere opties zijn dat het op zijn minst om penisvormige stamper is, of onderdeel van een beeld waarbij romeinen het kruis aanraakten voor goed geluk. Maar dat het een penis moet voorstellen, staat buiten kijf.

«Ik moet toegeven, een deel in mij vindt dat dit overduidelijk een penis is», zegt archeoloog Rob Collins (Newcastle University) aan The Guardian. «Ik weet niet wie dit in de catalogus geschreven heeft. Misschien iemand die zich oncomfortabel voelde of iemand die dacht dat Romeinen zo’n dwaze dingen zouden doen.»

Gekrompen

Vandaag is het penisvormige object 16 centimeter lang, maar over tijd is het houten object allicht wat gekrompen en vervormd. Die vorm leidde tot heel wat discussies: «We hebben alle registers open gegooid toen we nadachten over wat voor nut een houten snijwerk van een fallus zou kunnen hebben», aldus Collins. Zo kwamen ze tot de drie opties: de dildo, de stamper of het ‘kruis’ voor goed geluk.

Vooral de dildo-optie spreekt tot de verbeelding, aangezien het de enige bekende Romeinse dildo zou zijn. «Maar we moeten oppassen met het een seksspeeltje te noemen», nuanceert Collins. «Dildo’s werden niet altijd voor het plezier gebruikt... Ze kunnen ook als marteltuig dienen.» Toch hoopt hij stiekem dat ze het voor meer aangename doeleinden gebruikten. «Dat is de spannendste en meest intrigerende mogelijkheid.»