Astronomen ontdekken enorm en onverwacht zwart gat

Astronomen hebben het snelst groeiende zwart gat van de laatste negen miljard jaar ontdekt, zo heeft de Australian National University (ANU) woensdag bekendgemaakt. Het zwart gat heeft de massa van drie miljard zonnen. Het slokt elke seconde het equivalent van één aarde op en licht 7.000 keer meer op dan al het licht van onze Melkweg, aldus het door astronomen van de ANU geleid internationaal team dat het object vond.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Astronomen maakten al meer dan een halve eeuw jacht op dergelijke objecten. De wetenschappers vonden duizenden minder heldere, maar dit verbazingwekkend heldere zwart gat bleef onopgemerkt, zei hoofdonderzoeker Chirstopher Onken van de ANU. Hij noemde het een «zeer lange, onverwachte, speld in de hooiberg».

Catastrofe

«Nu willen we weten waarom dit verschillend is - is er iets catastrofaal gebeurd? Misschien zijn twee grote sterrenstelsels met elkaar in botsing gekomen en is daarbij een heleboel materiaal naar het zwart gat geleid om het te voeden», vertelde Onken.

Co-auteur Christian Wolf noemde het recordbrekende object een «buitenbeentje. Wij hebben er vrij veel vertrouwen in dat dit record niet zal worden gebroken. Wij zijn in wezen rond met de hemel waar dergelijke objecten zich kunnen verschuilen.»

Het zwart gat heeft een visuele magnitude van 14,5. Het is volgens het onderzoeksteam 500 keer groter dan het zwart gat in ons sterrenstelsel. Iemand met een degelijke telescoop op een donkere plaats moet het gemakkelijk kunnen zien.