Beruchte seriemoordenaar ‘The Serpent’ opnieuw op vrije voeten: «Ik voel me geweldig»

Charles Sobhraj, de beruchte Franse seriemoordenaar die backpackers verdronk, vergiftigde en vervolgens in brand stak, mag de Nepalese gevangenis verlaten. De 78-jarige man had levenslang gekregen en maakte minstens 20 slachtoffers in de jaren ’70 en ’80, al werd hij slechts voor drie moorden veroordeeld. Hij staat bekend als «de slang» omdat hij op slinkse wijze steeds zijn straf kon ontlopen. Het leverde hem de Netflix-serie ‘The Serpent’ op.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Sobhraj, een Fransman van Indische en Vietnamese afkomst, pleegde zijn moorden voornamelijk in Thailand, India en Nepal. Hij zocht telkens westerse toeristen uit en gebruikte vervolgens de identiteit van zijn slachtoffers om verder te kunnen reizen.

Een luxeleven in de gevangenis

Hij verbleef bijna twintig jaar in de Indiase gevangenis voor het doden van verschillende backpackers, een periode die berucht werd vanwege het luxueuze leventje dat hij leidde achter de tralies. Hij kocht bijvoorbeeld bewakers om met edelstenen en gaf geregeld interviews aan journalisten. Eind de jaren tachtig ontsnapte hij uit de gevangenis omdat hij uitgeleverd zou worden aan Thailand, waar de doodstraf hem te wachten stond. Hij werd gevat en keerde terug naar de Indiase gevangenis. In 1997 verjaarden de feiten en keerde hij terug naar Parijs.

In 2004 werd hij evenwel opnieuw gearresteerd, toen hij op reis ging naar Nepal. Daar kreeg Sobhraj levenslang voor de moord op twee Amerikaanse toeristen in 1975. Ook toen maakte hij het beste van zijn tijd: hij trouwde er met een Nepalese vrouw die veertig jaar jonger was.

Sohbraj: «Ik voel me geweldig»

Sinds 23 december is Sobhraj opnieuw op vrije voeten. Het gerecht besloot dat hij de zwaarbewaakte gevangenis in Kathmandu mocht verlaten omdat hij 75% van zijn straf uitgezeten heeft en vanwege zijn verslechterde gezondheid. De advocaat van Sobhraj heeft het over een hartziekte en noemt zijn fysieke conditie «fragiel». Mentaal zou hij wel nog fris zijn.

«Ik voel me geweldig», zegt Sobhraj aan The Guardian. «Ik vlieg dadelijk naar Parijs. En ik heb een boek en documentaire die zullen uitkomen.»

Het leven van Sobhraj werd al enkele keren verfilmd, onder andere in het Netflix-drama ‘The Serpent’.