BIZAR. Belgische spermadonor verwekte mogelijk 500 kinderen: «Ik stond er niet bij stil»

Een man die in het verleden spermadonor was, beweert in twee Belgische fertiliteitsklinieken tot 500 keer een spermastaal gegeven te hebben. «Ik stond er toen niet bij stil, maar het is best mogelijk dat ik meer dan honderd nakomelingen heb - een zotte gedachte», zegt hij maandag in De Standaard.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

De intussen 66-jarige man begon met doneren toen hij 24 was en een oproep van het UZ Gent las in de krant. Hij meldde zich ruim twee jaar lang, tweemaal in de week aan. Een paar jaar later deed hij hetzelfde bij het UZ Brussel. «Alles gebeurde anoniem», zegt hij. «Ik heb er geen bewijs van, want ze hebben mijn naam nooit geregistreerd.»

Nationale registratie

Pas in 2007 werd bij wet bepaald dat een donor maar bij zwangerschappen in zes gezinnen betrokken mocht worden. Bij gebrek aan nationale registratie van donoren, valt het zelfs vandaag niet uit te sluiten dat een donor zich bij meerdere fertiliteitsklinieken aandient. «Wij zijn vragende partij voor zo’n nationale registratie», zegt Willem Verpoest, diensthoofd van de fertiliteitskliniek van het UZ Brussel. «De wet van 2007 beveelt die aan, maar het is nog niet geconcretiseerd.»