BIZAR. China voert gezichtsherkenning in om gameverslaving tegen te gaan

De Chinese spelletjesgigant Tencent voert gezichtsherkenning in om te voorkomen dat kinderen ‘s nachts gamen. De maatregelen moet gameverslaving tegengaan.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Vandaag is het al verboden in China voor minderjarigen om tussen 22:00 uur en 08:00 uur online te gamen. Met die maatregel wil de Chinese overheid gezichtsproblemen bij kinderen én een verslaving aan online gamen counteren. Maar in de praktijk blijken kinderen de verplichte leeftijdsregistratie te omzeilen door een vals profiel te gebruiken.

Leeftijdsbewijs

Daarom verscherpt Tencent, marktleider in China voor videospelletjes, de aanpak. Iedereen die na 22:00 uur online wil gamen, zal een gezichtsherkenningtest moeten doorstaan om te bewijzen dat ze volwassen zijn. Zo’n test zal ook gebruikt worden bij het aanpassen van de regels die ouders kunnen instellen om te bepalen hoe lang hun kinderen mogen gamen.

De nieuwe regel wordt van toepassing op een 60-tal spelletjes, onder meer het immens populaire ‘Honor of Kings’, dat in China meer dan honderd miljoen actieve dagelijkse gebruikers kent. Veel van die spelletjes worden op smartphones gespeeld, waardoor gezichtsherkenning via de camera van de telefoon kan worden toegepast.