BIZAR. Deze net gelanceerde sonde moet asteroïde van pad doen afwijken

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft dinsdagavond in Californië (woensdagochtend om 7.21 uur Belgische tijd) voor het eerst een sonde gelanceerd die tegen een asteroïde moet botsen en haar baan veranderen. Dat maakt deel uit van de Double Asteroid Redirection Test (DART).

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De sonde werd gelanceerd door een raket van het type Falcon 9 van SpaceX, het ruimtebedrijf van Elon Musk, meldt NASA. In oktober van 2022 moet de sonde de asteroïde Dimorphos raken, die zich op elf miljoen kilometer van de aarde bevindt. Met de DART-missie, die ongeveer 330 miljoen dollar (290 miljoen euro) kost, hoopt de NASA inzicht te krijgen in de manieren waarop de aarde kan worden beschermd tegen naderende asteroïden.

Kleine schok

Zoals de naam doet vermoeden, is het doel van de DART-missie tweeledig: de grote asteroïde Didymos met een diameter van 780 meter en de maan Dimorphos, een maan met een diameter van 160 meter die rond die andere asteroïde draait. Op die maan zal de sonde, die aan een snelheid van 24.000 kilometer per uur door de ruimte vliegt, tot stilstand komen. Vervolgens gaan de wetenschappers na of de maan door de impact een beetje uit haar baan is gebracht.

Dimorphos vormt volgens de NASA geen bedreiging voor de aarde. De sonde zal de asteroïde niet vernietigen, maar slechts een kleine schok toedienen. Als er ooit een asteroïde op ramkoers ligt met de aarde, hebben wetenschappers een idee hoeveel kracht nodig is om haar de aarde te doen missen.