BIZAR. Dit houten mes zou beter snijden dan z’n metalen rivalen

Een mes is gemaakt van staal. Of althans, dat dachten we toch altijd. Tot de keramieken messen enkele jaren in onze keuken verschenen en we die gedachte een beetje moesten bijstellen. Maar als je toen al raar opkeek, sta je nu voor een nog veel groter raadsel. Amerikaanse wetenschappers hebben namelijk een houten mes ontwikkeld.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

En niet zomaar eentje. Volgens de uitvinders zou het mes maar liefst drie keer efficiënter zijn dan z’n metalen rivalen. Een omstreden uitspraak.

Hard hout

Nochtans is het precies dat wat Teng Li, wetenschappers aan de University of Maryland en hoofdauteur van de studie, beweert in een artikel dat verscheen in het vakblad Matter. Houten bestek kenden we natuurlijk al veel langer, maar de houten messen die Li en zijn team bedachten, gaan vele stappen verder. Hoe dat dan precies werkt? Wel, om het hout resistent te maken tegen water, schokken en noem maar op, worden minerale oliën verwerkt in het lemmet. Volgens de wetenschappers zouden houten messen en ander keukengerei in de toekomst weleens een ecologisch en duurzaam alternatief kunnen vormen voor de metalen klassiekers.