BIZAR. Groep crypto-investeerders biedt op NBA-club na mislukte poging om Amerikaanse grondwet te kopen

Een groep van investeerders in cryptogeld is van plan om een bod uit te brengen op een Amerikaanse NBA-club. Eerder had een groep van duizenden zulke investeerders meer dan 40 miljoen dollar opgehaald om de Amerikaanse grondwet te kopen, maar die poging mislukte.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Een beide gevallen zijn de crypto-enthousiastelingen georganiseerd onder een zogenaamde ‘decentralized autonomous organization’ (DAO); een internetgroep met een gemeenschappelijke bankrekening en gezamenlijk mission statement.

Ze noemen zichzelf Krause House DAO, een verwijzing naar de manager van basketbalclub Chicago Bulls, Jerry Krause. De groep van circa 2.000 leden haalde in amper zes dagen zo’n vier miljoen dollar op met de cryptomunt Ethereum. De crowdfunding in de vorm van een NFT-verkoop liep afgelopen donderdagochtend op z’n einde.

Hoogstwaarschijnlijk zal deze nieuwe stunt alweer uitdraaien op een sisser. Het bod van de cryptobende is immers niet echt geloofwaardig. Zo wordt de waarde van de ‘goedkoopste’ NBA-club in de competitie geschat op zo’n 1,3 miljard dollar. Bovendien krijg je het idee van een basketbalclub in de portefeuille van een stel crypto-investeerders wellicht moeilijk verkocht aan de NBA-bonzen.

«Ooit komt er ernstig bod»

De co-creator van Krause House DAO gelooft zelf niet echt in de slaagkansen van de missie, maar maakt zich op het internetplatform Discord sterk dat het geld dat tot nu toe opgehaald is gepompt zal worden in «toekomstige projecten», die ooit zullen uitmonden in een «ernstig bod» op een NBA-club. Leden van de groep zullen kunnen stemmen op de bestemmingen van het geld. Het ultieme doel is om te bewijzen dat een DAO wel degelijk een goede manier kan zijn om een professioneel basketbalteam te runnen.

Investeerder Michael Lewkowitz, die het equivalent van zo’n 100.000 dollar pompte in Krause House DAO, stelde in een interview dat het project «geen grap» is: «Krause House is absoluut serieus. We zijn gewend aan het idee van miljardairs die sportclubs opkopen, maar dit zal de zaken veranderen. Het gaat over mensen die zich verenigen om eigenaar te worden van iets waar ze gepassioneerd mee bezig zijn. Sport zou in handen moeten zijn van mensen die erdoor gebeten zijn.»