BIZAR. La Palma is 10 hectare gegroeid

Het kleine Canarische eiland La Palma is in de dagen na een vulkaanuitbarsting zowat 10 hectare groter geworden. De vulkaan, die deel uitmaakt van de Cumbre Vieja-vulkaangroep, begon op 19 september uit te barsten, voor het eerst in vijftig jaar.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Dinsdag 28 september bereikte de lava de zee: ze stortte zich minstens 100 meter naar beneden langs een steile kust en stootte daarbij giftige dampen uit. Zodra de lava, die een temperatuur van 1.000 graden Celsius heeft, in contact kwam met het zeewater begon die te verstenen. Zo vormde zich intussen al een klein schiereiland dat zowat 500 meter breed is, meldt het Spaanse onderzoeksinstituut CSIC.

Toxische gassen

Aanvankelijk werd gevreesd voor de gezondheidsrisico’s van toxische gassen, maar die zorgen werden niet bevestigd. Een sterke wind zou deze wolken heel snel naar de zee drijven, aldus het Spaanse Oceanografisch Instituut.

Intussen werden al zo’n 900 gebouwen verwoest. Ongeveer 6.000 inwoners van La Palma, op een bevolking van ongeveer 83.000, moesten hun huizen verlaten.