BIZAR. Moeder van tienling blijkt dan toch niet zwanger geweest te zijn

Het wonderbaarlijke verhaal over de Zuid-Afrikaanse vrouw die beviel van een tienling is dan toch niet waar. De vrouw blijkt uit medisch onderzoek nooit zwanger geweest te zijn. Dat zegt Pretoria News, een lokale krant. De journalist van de krant ‘Independent Media’ die het nieuws naar buiten bracht, gaat nu door het stof.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Wat begon als een bizar verhaal over de 37-jarige vrouw Gosiame Thamara Sitholedie die bevallen was van een tienling, eindigt nu in een schandaal. Het nieuws over de vrouw blijkt na veel twijfel en beschuldigingen niet waar te zijn. Volgens het medisch onderzoek is ze nooit zwanger geweest van een tienling. De journalist van het nieuwsbericht, Piet Rampedi, gaat momenteel door het stof omdat hij nooit officële gegevens over de zwangerschap heeft opgevraagd waardoor de echtheid van het artikel niet bewezen kon worden. Het voorval heeft dan ook serieuze schade toegebracht aan het imago van zijn krant Independent Media. «Ik ben me er volledig van bewust dat het verhaal en de publieke opinie mijn collega’s in een lastige positie hebben gebracht en onder enorme publieke druk hebben geplaatst.», zegt Rampedi in een e-mail aan zijn hoofdredacteur.

Gerechtelijke gevolgen

De lokale regering van Guateng in Zuid-Afrika, waar de vrouw vandaan komt, zal het hier ook niet bij laten. De overheid heeft bedenkingen bij het gedrag van Rampedi en overweegt om juridische stappen te ondernemen tegen de journalist. Het voorval krijgt dus nog een gerechtelijk gevolg. Daarnaast gaat de plaatselijke regering ook Gosiame op medisch, psychologisch en sociaal vlak steun bieden. Wat er uiteindelijk met haar gaat gebeuren, is nog niet bekend.