BIZAR. Personeel Japanse zakenbank mag thuis niet roken tijdens werktijd

Medewerkers van de grote Japanse zakenbank Nomura mogen tijdens de werktijd niet roken. Die regel geldt vanaf oktober, ook als ze thuis werken. Nomura laat weten uit te gaan van wederzijds vertrouwen en gaat niet controleren of het personeel zich aan het voorschrift houdt.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

«Er moet een werkomgeving zijn waarin iedereen gezond is en levendig, zodat medewerkers het beste uit zichzelf kunnen halen», zo heeft persbureau Bloomberg in een verklaring van het bedrijf gelezen. Nomura gaat daarnaast alle rookruimtes binnen het bedrijf voor het einde van het jaar sluiten. Ook raadt het aan om na het roken tijdens lunch of pauzes minstens drie kwartier weg te blijven van kantoor om «derdehands meeroken» te voorkomen.

Stoppen met roken

De zakenbank wil medewerkers stimuleren om te stoppen met roken. Het percentage werknemers van het bedrijf dat rookt bedroeg 20 procent in maart 2020 en zou tegen 2025 zo’n 12 procent moeten bedragen. Nomura biedt werknemers sinds 2017 financiële hulp om te helpen stoppen.

Er zijn meer Japanse bedrijven die maatregelen nemen om werknemers te ontmoedigen om te roken. Zo verbood snackfoodmaker Calbee medewerkers al in 2018 te roken tijdens de werktijd. De gezondheid van het personeel en hun familie werd als essentieel gezien voor de groei van het bedrijf. Voedingsverwerker Ajinomoto heeft zijn personeel in 2019 verboden te roken tijdens de werkuren.