BIZAR. Russische vrouwen trekken massaal naar Argentinië om daar te bevallen

In heel 2022 kwamen in Argentinië 5.800 zwangere vrouwen uit Rusland aan, van wie velen van hun kind bevielen in het Zuid-Amerikaanse land. De plaatselijke autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld om te achterhalen of er een crimineel netwerk achter dat geboortetoerisme zit.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het is voor buitenlanders niet verboden om naar Argentinië te komen om van hun kind te bevallen, zegt de directeur van de nationale immigratiedienst, Florencia Carignano, in de krant La Nacion. Maar het is wel zo dat kinderen die in Argentinië geboren worden, automatisch de Argentijnse nationaliteit krijgen. Hun buitenlandse ouders kunnen dan relatief eenvoudig een permanente verblijfsvergunning krijgen en later het Argentijnse staatsburgerschap aanvragen. En houders van een Argentijns paspoort kunnen vervolgens visumvrij naar 160 landen reizen.

Sancties

Wellicht is het Russische geboortetoerisme het gevolg van de sancties die de Europese Unie tegen Rusland getroffen heeft naar aanleiding van de inval in Oekraïne. Een van de maatregelen bestaat erin dat de Europees-Russische visumversoepelingsovereenkomst opgeschort is, waardoor het voor Russen moeilijker geworden is om naar de Unie te reizen.

Huiszoekingen

Bij de eerste huiszoekingen in Buenos Aires werden computers, mobiele telefoons, reisdocumenten en cash geld in beslag genomen. «Er wordt onderzocht wie achter deze bendes zit die mannen en vrouwen hierheen brengen. Dit is een miljoenenbusiness», zegt immigratietopvrouw Carignano. «Want er is iets vreemds aan de hand met vrouwen die in de 34ste week van hun zwangerschap hierheen komen. We vermoeden dat ze niet alleen zijn.»

De Argentijnse autoriteiten maken zich ook zorgen over reputatieschade. Houders van een paspoort van hun land kunnen niet alleen visumvrij reizen, maar kunnen ook een tienjarig visum voor de Verenigde Staten krijgen. «Als we niet controleren aan wie we een paspoort geven, zal het vertrouwen in de Argentijnse paspoorten een deuk krijgen», zegt Carignano.