BIZAR. Stier overleeft waanzinnige tocht van 80 kilometer door woeste rivier en metershoge waterval: «Hij is een legende»

Een dappere stier uit Nieuw-Zeeland is door het oog van de naald gekropen. Na uitzonderlijk hevige stortregen werd hij meegesleurd in een rivier, door een waterval van tien meter hoog, onder een brug en richting de oceaan. Het mag dan ook een mirakel heten dat hij teruggevonden werd in een braamstruik zo’n 80 kilometer verderop en zijn helse tocht nog kan naloeien. «Ik denk dat hij zijn legendarische status nu wel verdiend heeft en voor de rest van zijn leven met pensioen kan», aldus zijn boer aan The Guardian.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Boer Tony Peacock baat een veeboerderij uit met herten en runderen in het Shenandoahgebied bij de Maruiarivier in het Westen van Nieuw-Zeeland. Dat gebied wordt wel vaker opgeschrikt door regens, maar op 10 februari waren de stortregens een pak intenser dan voorzien. «Het was de hevigste regen die ik ooit al zag op mijn boerderij. Ze voorspelden 60 millimeter regen, maar mijn regenmeter mat 160 millimeter de ochtend nadien», vertelt boer Tony.

Veel tijd was er niet om alle 38 runderen in veiligheid te brengen. Vele kon hij redden van het opstijgende water, maar de 18-maanden oude Hereford-stier en twee anderen werden opgeslokt door de regens.

Waanzinnige tocht

Boer Tony dacht dat dat het einde was voor zijn drie runderen, maar niets was minder waar. Een week later kreeg hij plots een verrassend telefoontje van een boer uit het landbouwbedrijf Ospri die zei dat hij een van zijn stieren gevonden had: «Toen hij zijn koeien uitliet ’s ochtends, hoorde hij plots geritsel in een braamstruik en zag hij zijn kopje uitsteken.» Ze konden de 18-maanden oude Hereford identificeren aan de hand van zijn oorlabelnummer.

Het is nauwelijks te geloven dat de jonge stier die krankzinnige reis overleefd heeft van Shenandoah naar een braamstruik tachtig kilometer verderop. Volgens boer Tony, die de legendarische trip van zijn jonge stier prijst, belandde hij in de Maruia Rivier, reisde hij door de waterval van tien meter hoog Maruia Falls, plonsde hij vervolgens in de Buller Rivier, dreef hij onder de O’Sullivan’s Bridge en meanderde hij vervolgens verder in de rotsige wateren van de Buller Rivier tot hij zijn weg eruit kon banen. Zo kon hij nipt vermijden dat hij zijn dood tegemoet voer richting de oceaan.

Rijkelijk beloond

«Ik was wel blij toen ik hoorde dat hij nog leefde. Ik denk dat hij zijn legendarische status nu wel verdiend heeft en voor de rest van zijn leven in de wei met pensioen mag met enkele andere koeien», aldus boer Tony. Momenteel is de stier nog onderweg met de camion naar huis en heeft hij vooral «rust» nodig. Al zal hij die rust pas krijgen na zijn ‘welcome home’-feestje in de wei, met allicht copieuze hoeveelheden gedroogd gras.

Intussen werd de Hereford een kleine celebrity, wat hem zelfs als een bijzonder verzoek opleverde: «Een jonge kerel belde me vandaag om te vragen of hij zijn jonge koe mocht laten langskomen om te fokken», zei boer Tony. Het is onduidelijk of de boer zal ingaan op het verzoek, maar wie verdient er nu geen seks, gras en rock&roll na zo’n bijna-doodervaring?