BIZAR. Tienduizenden mensen willen Jeff Bezos toegang tot aarde ontzeggen na zijn ruimtereis

Er doen tal van petities de ronde die oproepen om Amazon-CEO Jeff Bezos de toegang tot de aarde te ontzeggen na zijn commerciële ruimtereis op 20 juli aanstaande. Eén van die petities, ‘Do not allow Jeff Bezos to return to Earth’, is nu al 70.000 keer getekend.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Een nog onbekende persoon mag voor 28 miljoen dollar (ruim 23 miljoen euro) mee de ruimte in met Amazon-oprichter Jeff Bezos. Hij won een veiling voor een plekje in de raket van Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van de steenrijke Bezos.

Bezos wil met Blue Origin op 20 juli voor het eerst toeristen naar de ruimte brengen. Zijn broer Mark gaat ook mee, en daarnaast een vierde persoon. Bijna 7.600 mensen uit 159 landen deden mee aan de veiling, meldt het bedrijf. De raket New Shepard moet na lancering in Texas naar een hoogte van ruim 100 kilometer gaan. De inzittenden zijn daar een paar minuten gewichtloos en zien de kromming van de aarde. Daarna zakt het vaartuig terug de dampkring in om weer op aarde te landen.

«Miljardairs moeten in de ruimte blijven»

Maar dat laatste zien sommige mensen duidelijk niet zitten. Er doen tal van petities de ronde om Bezos te verhinderen weer op aarde te landen na diens elf minuten durende ruimtereis. Die met de meeste handtekeningen telt op moment van schrijven ruim 70.000 handtekeningen. «Miljardairs zouden niet mogen bestaan... Op aarde of in de ruimte. En mochten ze de ruimte ingaan, zouden ze daar moeten blijven», leest de beschrijving.

Bezos is overigens niet de enige miljardair met ruimte-ambities. Elon Musk heeft als oprichter van SpaceX heel wat mijlpalen bereikt wat ruimtereizen betreft. Zijn bedrijf vervoerde vorig jaar als eerste privébedrijf astronauten naar het ISS. Musk zelf heeft nog niet aangekondigd zelf een ruimtetripje te maken. De Japanse miljardair Yusaku Maezawa daarentegen heeft al een tripje met SpaceX geboekt: hij zal in 2023 rond de maan reizen. Ook Richard Branson, oprichter van Virgin Group, heeft een ruimteprogramma: Virgin Galactic. Dat gebruikt eveneens herbruikbare ruimtetuigen bestemd voor commerciële ruimtereizen. Branson kondigde al aan binnenkort zelf aan boord van een Virgin Galactic-vlucht te gaan.